Muffinki kukurydziane z borówkami

Szybkie śniadaniowe muffinki z borówkami. Złocisty kolor i oryginalną teksturę zawdzięczają mące kukurydzianej. Wszystkim smakują i szybko znikają dlatego polecam od razu zrobić podwójną porcję ;)




Składniki na 12 sztuk:

  • 150 g mąki
  • 100 g żółtej mąki kukurydzianej
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
  • 150 g drobnego cukru do wypieków
  • 125 ml oleju
  • 125 ml maślanki, kefiru lub jogurtu naturalnego
  • 1 jajko
  • 250 g borówek amerykańskich


W miseczce wymieszać składniki suche: mąkę pszenną, kukurydzianą, proszek, sodę, cukier.

W drugiej wymieszać składniki płynne: olej, maślankę, jajko.

Połączyć zawartość obu naczyń i krótko wymieszać, tylko do połączenia się składników. Wsypać połowę borówek i wymieszać.

Formę na 12 muffinek wyłożyć papilotkami. Papilotki napełnić do 2/3 wysokości. Wierzch posypać pozostałymi borówkami, po 3-4 sztuki na każdą muffinkę.

Piec w temperaturze 200ºC przez 20 minut.


Smacznego!



Przepis Nigelli Lawson.



2 komentarze: