Szybkie śniadaniowe muffinki z borówkami. Złocisty kolor i oryginalną teksturę zawdzięczają mące kukurydzianej. Wszystkim smakują i szybko znikają dlatego polecam od razu zrobić podwójną porcję ;)
Składniki na 12 sztuk:
- 150 g mąki
- 100 g żółtej mąki kukurydzianej
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
- 150 g drobnego cukru do wypieków
- 125 ml oleju
- 125 ml maślanki, kefiru lub jogurtu naturalnego
- 1 jajko
- 250 g borówek amerykańskich
W miseczce wymieszać składniki suche: mąkę pszenną, kukurydzianą, proszek, sodę, cukier.
W drugiej wymieszać składniki płynne: olej, maślankę, jajko.
Połączyć zawartość obu naczyń i krótko wymieszać, tylko do połączenia się składników. Wsypać połowę borówek i wymieszać.
Formę na 12 muffinek wyłożyć papilotkami. Papilotki napełnić do 2/3 wysokości. Wierzch posypać pozostałymi borówkami, po 3-4 sztuki na każdą muffinkę.
Piec w temperaturze 200ºC przez 20 minut.
muffinkowe szaleństwo ;-D
OdpowiedzUsuńZdecydowanie tak ;)
OdpowiedzUsuń