Speculoos (speculaas) to kruche ciasteczka tradycyjnie wypiekane w Holandii. Nazywane są również ciasteczkami św. Mikołaja. Tradycyjnie wypiekane są w drewnianych formach, ja użyłam silikonowej. Ciastka są kruche, brązowe, lekko korzenne, nie odkształcają się podczas pieczenia. Podobnie jak pierniki obowiązkowe na świątecznym stole ;)
Składniki na ok. 25 ciastek:
- 250 g mąki pszennej
- 140 g cukru muscovado*
- 150 g masła, zimnego
- 1 łyżeczka przyprawy do speculoos, którą można otrzymać mieszając 1/2 łyżeczki mielonego cynamonu, 1/4 łyżeczki mielonego imbiru, 1/4 łyżeczki mielonych goździków
- 1/8 łyżeczki gałki muszkatołowej
- 4 łyżki mleka (60 ml)
Mąkę wymieszać z cukrem i przyprawami. Dodać masło, mleko i zagnieść (można wyrobić w malakserze). Ciasto zawinąć w folię, lekko spłaszczyć i włożyć do lodówki najlepiej na całą noc.
Posypać zagłębienia foremek niewielką ilością mąki. Następnie do każdego zagłębienia wcisnąć małą porcję ciasta i krótko rozwałkować wałkiem. Nadmiarowe ciasto krótko rozwałkować. Ciastka można również wycinać tradycyjnymi foremkami (zachowują swój kształt).
Piec w temperaturze 170ºC przez 15 - 20 minut. Po upieczeniu przestudzić na kratce.
Przechowywać do 7 dni w szczelnie zamkniętym pojemniku.
* cukier zmieliłam na proszek młynkiem do kawy
Smacznego!
0 komentarze:
Prześlij komentarz