Ciasto wobec, którego nie można przejść obojętnie ;) Jeden z najlepszych serników i wbrew pozorom bardzo prosty w wykonaniu. Aksamitna konsystencja i delikatny smak, który idealnie komponuje się z orzechowym spodem i sosem toffee.
Składniki na spód:
- opakowanie owsianych ciastek typu Digestive (200 g)
- 4-5 łyżek masła orzechowego
- 2 łyżki roztopionego masła
Składniki na masę serową:
- 500 g twarogu trzykrotnie zmielonego
- 200 g serka typu Philadelphia
- 250 g serka mascarpone
- 3 łyżki mąki ziemniaczanej
- 1/2 puszki mleka skondensowanego
- 5 jajka
- 300 g białej czekolady (ja użyłam jedynie 2 tabliczek czekolady - 200 g)
- 2 łyżeczki ekstraktu z wanilii
Wierzch:
- 200 g gęstej kwaśniej śmietany np. 12% ub 18%
- 3 łyżki cukru pudru
Sos toffee:
- 1 szklanka śmietanki kremówki
- 1/4 szklanki brązowego cukru
- 1/4 szklanki płynnego miodu
- 1/4 szklanki masła
Dodatkowo:
- 70 g orzeszków w miodzie do dekoracji
Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej. Dno tortownicy wyłożyć papierem do pieczenia i zapiąć obręcz wypuszczając papier poza obręcz.
Ciasteczka pokruszyć i wymieszać z masłem i masłem orzechowym. Gotową masę wyłożyć dno tortownicy i odstawić do lodówki na czas przygotowywania masy serowej.
Piekarnik nagrzać do 175 stopni (górną i dolną grzałkę, bez termoobiegu). Twaróg, mascarpone, serek Philadelphia oraz mąkę ziemniaczaną ucierać za pomocą miksera na najwolniejszych obrotach, aż masa będzie gładka. Stopniowo dodawać mleko skondensowane, pamiętając aby zbytnio nie napowietrzać masy. Następnie kolejno dodawać jajka. Czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej dodać do masy serowej, a na samym końcu ekstrakt z wanilii.
Gotową masę przelać na ciasteczkowy spód i piec przez 15 minut w piekarniku nagrzanym do 175 stopni. Następnie zmniejszyć temperaturę do 120 stopni i piec przez ok. 2 godziny. W oryginalnym przepisie było 90 minut, ale dla mojego sernika było to zdecydowanie za krótko. Brzegi muszą być ścięte, a wnętrze lekko sprężyste.
Gdy sernik będzie upieczony śmietanę połączyć z cukrem pudrem. Sernik wysunąć z piekarnika, rozprowadzić śmietanę z cukrem pudrem i piec jeszcze przez 15 minut.
Wyłączyć piekarnik i studzić w nim sernik przez 5 minut. Następnie otwierać drzwiczki piekarnika i studzić stopniowo sernik. Przestudzone ciasto wyciągnąć z piekarnika, zdjąć obręcz tortownicy i wstawić do lodówki na min. 6 godzin - najlepiej na całą noc.
Orzeszki drobno posiekać. Wszystkie składniki na sos umieścić w rondelku i mieszając zagotować. Gdy cukier się rozpuści gotować masę na małym ogniu przez 20-30 minut - powinna być gęsta i mieć kolor karmelu. Sos przestudzić i wraz orzeszkami udekorować wierz ciasta wedle uznania. Część sosu można wymieszać z orzeszkami, a resztą polecać kawałki sernika przez podaniem.
0 komentarze:
Prześlij komentarz