Mazurek kajmakowy

Mazurki to tradycyjne wielkanocne wypieki. U nas nie może zabraknąć kajmakowego. Nikogo nie trzeba do niego zachęcać. Kruchy spód i samemu przygotowana masa kajmakowa to, sprawdzony sposób na sukces.




Kruchy spód:

  • 225 g mąki pszennej
  • 2 łyżki mąki ziemniaczanej
  • 125 g zimnego masła, pokrojonego na mniejsze kawałki
  • 1 żółtko
  • 1 łyżka zimnej wody

Nadzienie:
  • puszka słodkiego mleka skondensowanego

Dodatkowo:

  • migdały w płatkach do dekoracji


Puszkę mleka skondensowanego gotujemy przez 3 godziny pilnując aby cały czas była pod wodą - spokojnie, nie wybuchnie ;). Ugotowane mleko należy wyciągnąć i przestudzić przez jakieś 20-30 minut - masa kajmakowa gotowa! :)


Wszystkie składniki na spód połączyć i wyrobić ciasto. Uformować kulę, owinąć szczelnie folią, schłodzić w lodówce przez 45 minut.

Formę wyłożyć papierem do pieczenia i wyłożyć ciastem, ja starłam na tarce o grubych oczkach. Piec w temperaturze 170ºC przez 25 minut,  do lekkiego zbrązowienia spodu.

Na na przestudzony spód wyłożyć gotową masę kajmakową i udekorować wedle uznania.


Smacznego!



0 komentarze:

Prześlij komentarz