Mazurki to tradycyjne wielkanocne wypieki. U nas nie może zabraknąć kajmakowego. Nikogo nie trzeba do niego zachęcać. Kruchy spód i samemu przygotowana masa kajmakowa to, sprawdzony sposób na sukces.
Kruchy spód:
- 225 g mąki pszennej
- 2 łyżki mąki ziemniaczanej
- 125 g zimnego masła, pokrojonego na mniejsze kawałki
- 1 żółtko
- 1 łyżka zimnej wody
Nadzienie:
- puszka słodkiego mleka skondensowanego
Dodatkowo:
- migdały w płatkach do dekoracji
Puszkę mleka skondensowanego gotujemy przez 3 godziny pilnując aby cały czas była pod wodą - spokojnie, nie wybuchnie ;). Ugotowane mleko należy wyciągnąć i przestudzić przez jakieś 20-30 minut - masa kajmakowa gotowa! :)
Wszystkie składniki na spód połączyć i wyrobić ciasto. Uformować kulę, owinąć szczelnie folią, schłodzić w lodówce przez 45 minut.
0 komentarze:
Prześlij komentarz