Jedne z najlepszy trufli jakie jadłam i
pierwsze, które zrobiłam sama ;) Bardzo zaintrygował mnie ich różowy kolor, jednak
zanim się za nie zabrałam, musiałam się upewnić, że będę miała z czego zrobić
owocowy puder. Na szczęście dość łatwo trafiłam na granole z liofilizowanymi owocami.
Owoce zmieliłam w młynku do kawy, który ostatnio służy mi wyłącznie do robienia
cukru pudru ;)
Trufle są intensywnie czekoladowe, a lekko kwaskowy
puder nadaje im świeżości i wyjątkowego smaku.
Składniki
na trufle:
- 150 g gorzkiej czekolady 70% (ja użyłam jedynie gorzkiej czekolady w ilości 200 g)
- 50 g mlecznej czekolady
- 100 g serka mascarpone, w temperaturze pokojowej
- 1 łyżka wódki lub likieru owocowego (użyłam likieru tiramisu)
- cukier puder z liofilizowanych owoców
Cukier puder z liofilizowanych owoców:
- 4 łyżki liofilizowanych owoców - truskawek i malin
- 4 łyżki cukru pudru
Czekoladę roztopić w kąpieli
wodnej, lekko przestudzić.
Serek mascarpone zmiksować
z likierem. Partiami dodawać roztopioną czekoladę, cały czas miksując, do
połączenia.
Powstałą masę
czekoladową schłodzić w lodówce do momentu, aż będzie na tyle gęsta i twarda,
że będzie z niej można formować trufle.
Owoce włożyć do młynka, zmielić do momentu uzyskania pudru. Dodać cukier puder, wymieszać,
krótko zmielić.
Schłodzoną masę
czekoladową wyjąć z lodówki. Nabierać łyżką, formować trufle. Odłożyć do
lodówki do schłodzenia. Obtaczać w owocowym cukrze pudrze.
Smacznego!
Przepis Moje Wypieki
0 komentarze:
Prześlij komentarz