Ostatnio nie mogę się nacieszyć prezentem mikołajkowym ;) Ciasteczka razowe
z kardamonem są tego efektem ;) Są niesamowicie kruche, mają lekki posmak orzechowy
i powalający aromat kardamonu. Stempelków używałam po raz pierwszy- niesamowita zabawa ;) Ciasteczka smakują jeszcze lepiej niż wyglądają. Połowa zniknęła zanim na dobre wystygły ;)) Oryginalny przepis pochodzi z książki Moje Wypieki i Desery.
z kardamonem są tego efektem ;) Są niesamowicie kruche, mają lekki posmak orzechowy
i powalający aromat kardamonu. Stempelków używałam po raz pierwszy- niesamowita zabawa ;) Ciasteczka smakują jeszcze lepiej niż wyglądają. Połowa zniknęła zanim na dobre wystygły ;)) Oryginalny przepis pochodzi z książki Moje Wypieki i Desery.
- 250 g mąki razowej
- 125 g miękkiego masła (temperatura pokojowa)
- 120 g miałkiego brązowego cukru lub cukru pudru
- 1 łyżeczka zmielonego kardamonu lub cynamonu
- 1 duże jajko
- 2 łyżki mleka
Masło utrzeć z cukrem pudrem na jasną puszystą masę. Dodać jajko, dalej ucierać. Następnie dodać mąkę wymieszaną z kardamonem- ja od tego momentu wyrabiałam ciasto rękoma. Na samym końcu dodać mleko. Jeśli ciasto jest zbyt suche można dodać jeszcze jedną łyżkę mleka.
Gotowe ciasto owinąć folia i schować na 30 minut do lodówki.
Schłodzone ciasto rozwałkować na grubość około 1 cm, przy użyciu okrągłej foremki (średnica min. 7 cm) wykroić ciasteczka i ułożyć na blasze, następnie wykonać stempelki. Stempelek warto za każdym razem opruszyć mąką.
Piec przez około 12-15 minut w temperaturze 180ºC.
Smacznego!
0 komentarze:
Prześlij komentarz