Muffiny z gruszką i imbirem

Rok zaczynamy od babeczek z gruszką oraz nutą imbirowo-cynamonową. W oryginalnym przepisie była mąką pszenna, ale ja zdecydowałam się na orkiszową. Dzięki temu babeczki są bardzo lekkie i delikatne w smaku. Gruszka nadaje im wilgoci, a imbir i cynamon niesamowity aromat. Oryginalny przepis pochodzi z bloga kulinarnego Słodkie Impresje, a ja podaję z moimi modyfikacjami.




Składniki:

  • 2 szklanki mąki orkiszowej
  • 1 jajko
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1/2 szklanki brązowego cukru
  • 1/4 drobnego cukru do wypieków
  • 1/2 łyżeczki mielonego imbiru
  • 1/2 łyżeczki cynamonu
  • 1/4 szklanki oleju
  • 2/3 szklanki mleka
  • 2,5 gruszki

Dodatkowo: 
  • brązowy cukier(1/2 łyżeczki na babeczkę)
  • płatki migdałowe

W jednym naczyniu wymieszać wszystkie składniki suche: mąkę, proszek do pieczenia, cukier, imbir, cynamon oraz gruszki pokrojone w drobną kostkę. W drugim roztrzepać jajko z mlekiem oraz olejem. Połączyć zawartość oby naczyń, płynne przelać do suchych i szybko wymieszać.

Foremki do muffin napełnić do 3/4 wysokości. Wierzch posypać cukrem i płatkami migdałowymi.

Piec w temperaturze 190ºC przez około 20-25 minut.

Smacznego! 








0 komentarze:

Prześlij komentarz