Rok zaczynamy od babeczek z gruszką oraz nutą imbirowo-cynamonową. W oryginalnym przepisie była mąką pszenna, ale ja zdecydowałam się na orkiszową. Dzięki temu babeczki są bardzo lekkie i delikatne w smaku. Gruszka nadaje im wilgoci, a imbir i cynamon niesamowity aromat. Oryginalny przepis pochodzi z bloga kulinarnego Słodkie Impresje, a ja podaję z moimi modyfikacjami.
Składniki:
- 2 szklanki mąki orkiszowej
- 1 jajko
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 1/2 szklanki brązowego cukru
- 1/4 drobnego cukru do wypieków
- 1/2 łyżeczki mielonego imbiru
- 1/2 łyżeczki cynamonu
- 1/4 szklanki oleju
- 2/3 szklanki mleka
- 2,5 gruszki
Dodatkowo:
- brązowy cukier(1/2 łyżeczki na babeczkę)
- płatki migdałowe
W jednym naczyniu wymieszać wszystkie składniki suche: mąkę, proszek do pieczenia, cukier, imbir, cynamon oraz gruszki pokrojone w drobną kostkę. W drugim roztrzepać jajko z mlekiem oraz olejem. Połączyć zawartość oby naczyń, płynne przelać do suchych i szybko wymieszać.
Foremki do muffin napełnić do 3/4 wysokości. Wierzch posypać cukrem i płatkami migdałowymi.
Piec w temperaturze 190ºC przez około 20-25 minut.
Smacznego!
0 komentarze:
Prześlij komentarz