Babka drożdżowa z kruszonką

Nie ma to jak tradycyjne babka drożdżowa oprószona kruszonką. Kojarzy mi się z dzieciństwem. Można ją podawać z dodatkiem ulubionych powideł, albo samą. Idealna na podwieczorek. Mojemu mężowi najlepiej smakuje następnego, ale rzadko kiedy tak długo u nas zostaje ;) Zazwyczaj znika zaraz po podaniu ;) Przepis pochodzi z bloga Moje Wypieki







Składniki:

  • 300 g mąki pszennej
  • 1,5 łyżeczki drożdży suchych (6 g) lub 12 g drożdży świeżych
  • pół szklanki letniego mleka (125 ml)
  • 1 jajko
  • 50 g roztopionego masła
  • 45 g cukru
  • 1/4 łyżeczki soli



Kruszonka:

  • 50 g masła, miękkiego
  • 10 płaskich łyżek mąki
  • 4 łyżki cukru
  • 8 g opakowanie cukru waniliowego



Ponadto:

  • 1 jajko, do posmarowania

Mąkę wymieszać z suchymi drożdżami (ze świeżymi najpierw zrobić rozczyn), dodać pozostałe składniki i wyrobić, pod koniec dodając roztopiony tłuszcz. Wyrabiać tak długo, aż ciasto będzie gładkie i elastyczne. Przełożyć do miski, przykryć ręczniczkiem lnianym, pozostawić do podwojenia objętości (około 90 minut).


Po tym czasie ciasto lekko wyrobić, wyłożyć do głębokiej keksówki o wymiarach 13 x 27 cm. Forma powinna być uprzednio wysmarowana masłem i wysypana bułką tartą.  Ciasto przykryć, odstawić w ciepłe miejsce do napuszenia, na 30 - 40 minut. Przed włożeniem do piekarnika posmarować roztrzepanym jajkiem i posypać kruszonką.


Wszystkie składniki na kruszonkę wyrobić między palcami (jeśli jest zbyt mokra dodać więcej mąki, jeśli sucha - masła). Piec w temperaturze 180ºC przez około 35 minut.



Smacznego!






0 komentarze:

Prześlij komentarz