Nie ma to jak tradycyjne babka drożdżowa oprószona
kruszonką. Kojarzy mi się z dzieciństwem. Można ją podawać z dodatkiem
ulubionych powideł, albo samą. Idealna na podwieczorek. Mojemu mężowi najlepiej
smakuje następnego, ale rzadko kiedy tak długo u nas zostaje ;) Zazwyczaj znika
zaraz po podaniu ;) Przepis pochodzi z bloga Moje Wypieki
Składniki:
- 300 g mąki pszennej
- 1,5 łyżeczki drożdży suchych (6 g) lub 12 g drożdży świeżych
- pół szklanki letniego mleka (125 ml)
- 1 jajko
- 50 g roztopionego masła
- 45 g cukru
- 1/4 łyżeczki soli
Kruszonka:
- 50 g masła, miękkiego
- 10 płaskich łyżek mąki
- 4 łyżki cukru
- 8 g opakowanie cukru waniliowego
Ponadto:
- 1 jajko, do posmarowania
Mąkę wymieszać
z suchymi drożdżami (ze świeżymi najpierw zrobić rozczyn), dodać pozostałe
składniki i wyrobić, pod koniec dodając roztopiony tłuszcz. Wyrabiać tak długo,
aż ciasto będzie gładkie i elastyczne. Przełożyć do miski, przykryć
ręczniczkiem lnianym, pozostawić do podwojenia objętości (około 90 minut).
Po tym czasie
ciasto lekko wyrobić, wyłożyć do głębokiej keksówki o wymiarach 13 x 27 cm. Forma
powinna być uprzednio wysmarowana masłem i wysypana bułką tartą. Ciasto
przykryć, odstawić w ciepłe miejsce do napuszenia, na 30 - 40 minut. Przed
włożeniem do piekarnika posmarować roztrzepanym jajkiem i posypać kruszonką.
Wszystkie
składniki na kruszonkę wyrobić między palcami (jeśli jest zbyt mokra dodać
więcej mąki, jeśli sucha - masła). Piec w temperaturze 180ºC przez około 35
minut.
Smacznego!
0 komentarze:
Prześlij komentarz