Coś nie tylko na ważne
uroczystości. Czekoladowy biszkopt nadaje mu charakteru i tort staje się bardziej
wytrawny niż słodki. Całość idealnie dopełniają owoce i krem na bazie
mascarpone i bitej śmietany.
Czekoladowy biszkopt:
- 5 jajek
- 3/4 szklanki cukru
- 2/3 szklanki mąki pszennej (tortowej)
- 1/3 szklanki kakao
Krem:
- 250 g serka mascarpone
- 250 ml śmietany kremówki 36%
- 2 łyżki cukru pudru
- 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
Dodatkowo:
- konfitura truskawkowa
- owoce do przystrojenia (ja użyłam borówek i malin)
Mąkę i kakao
przesiać i wymieszać. Białka oddzielić od żółtek i ubić na sztywną pianę. Pod
koniec ubijania stopniowo dodawać cukier, łyżka po łyżce. Dodawać po kolei
żółtka, nadal ubijając.
Do masy
jajecznej wsypać suche składniki. Delikatnie wmieszać do ciasta, by składniki
się połączyły. Najlepiej przy użyciu szpatułki lub drewnianej łyżki. Tortownicę
o średnicy 20 - 22 cm wyłożyć papierem do pieczenia (samo dno), nie smarować
boków. Delikatnie przełożyć ciasto. Piec w temperaturze 160 - 170ºC przez około
35 - 40 minut lub do tzw. suchego patyczka.
Gorące
ciasto wyjąć z piekarnika, z wysokości około 60 cm upuścić je (w formie) na
podłogę. Odstawić do uchylonego piekarnika do wystudzenia.
Wszystkie
składniki powinny być w temperaturze pokojowej.
Mascarpone
wymieszać z kremówką i ubić do otrzymania gęstego kremu. Pod koniec ubijania
dodać cukier i ekstrakt.
Wystudzony
biszkopt przekroić na pół, choć spokojnie z tego przepisu wychodzą 3 blaty.
Pierwszy blat położyć na paterze, posmarować konfiturą i następnie nałożyć połowę
kremu. Przykryć drugim blatem i postąpić jak poprzednio: konfitura i następnie
krem. Wierzch tortu można oprószyć okruszkami z biszkoptu. Górę przystroić
owocami według uznania.
Smacznego!
Przepis zainspirowany wypiekami Moje Wypieki
0 komentarze:
Prześlij komentarz