Tort czekoladowy z owocami

Coś nie tylko na ważne uroczystości. Czekoladowy biszkopt nadaje mu charakteru i tort staje się bardziej wytrawny niż słodki. Całość idealnie dopełniają owoce i krem na bazie mascarpone i bitej śmietany.






Czekoladowy biszkopt:
  • 5 jajek
  • 3/4 szklanki cukru
  • 2/3 szklanki mąki pszennej (tortowej)
  • 1/3 szklanki kakao

Krem:
  • 250 g serka mascarpone
  • 250 ml śmietany kremówki 36%
  • 2 łyżki cukru pudru
  • 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii

Dodatkowo:
  •         konfitura truskawkowa
  •          owoce do przystrojenia (ja użyłam borówek i malin)

Mąkę i kakao przesiać i wymieszać. Białka oddzielić od żółtek i ubić na sztywną pianę. Pod koniec ubijania stopniowo dodawać cukier, łyżka po łyżce. Dodawać po kolei żółtka, nadal ubijając.

Do masy jajecznej wsypać suche składniki. Delikatnie wmieszać do ciasta, by składniki się połączyły. Najlepiej przy użyciu szpatułki lub drewnianej łyżki. Tortownicę o średnicy 20 - 22 cm wyłożyć papierem do pieczenia (samo dno), nie smarować boków. Delikatnie przełożyć ciasto. Piec w temperaturze 160 - 170ºC przez około 35 - 40 minut lub do tzw. suchego patyczka.

Gorące ciasto wyjąć z piekarnika, z wysokości około 60 cm upuścić je (w formie) na podłogę. Odstawić do uchylonego piekarnika do wystudzenia.

Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej.


Mascarpone wymieszać z kremówką i ubić do otrzymania gęstego kremu. Pod koniec ubijania dodać cukier i ekstrakt.

Wystudzony biszkopt przekroić na pół, choć spokojnie z tego przepisu wychodzą 3 blaty. Pierwszy blat położyć na paterze, posmarować konfiturą i następnie nałożyć połowę kremu. Przykryć drugim blatem i postąpić jak poprzednio: konfitura i następnie krem. Wierzch tortu można oprószyć okruszkami z biszkoptu. Górę przystroić owocami według uznania.

Smacznego!






  Przepis zainspirowany wypiekami Moje Wypieki


0 komentarze:

Prześlij komentarz