Tarta z jabłkami

Jak już wspominałam, szarlotka to ciasto, które zawsze się udaje. Tym razem w postaci tarty, coś dla miłośników kruchego ciasta. Jest banalnie prosta i szybka w wykonaniu. U mnie nie przetrwała dnia następnego ;)





Składniki na ciasto:

  • 2,5 szklanki mąki pszennej
  • 1/2 kostki masła
  • 3 jajka
  • 3/4 szklanki cukru pudru
  • szczypta soli


Nadzienie:

  • 1,5 kg jabłek
  • 5 łyżeczek cukru
  • 2 łyżeczki cynamonu


Dodatkowo:

  • cukier puder do dekoracji


Wszystkie składniki na spód połączyć i zagnieść ciasto. Po wyrobieniu ciasta wkładamy do lodówki na ok. 30 min.

W międzyczasie obrać jabłka i pokroić na małe kawałki, następnie wrzucić do garnka, dodać cukier, cynamon i dusić kilka minut aż jabłka troszkę zmiękną.

Ciasto rozwałkować i wyłożyć równomiernie formę (24 cm). Piec w temperaturze 180ºC przez około 20 minut. 

Z pozostałego ciasta przygotować paski, które wykorzystamy do dekoracji wierzchu tarty.

Na podpieczoną tartę wyłożyć przygotowane jabłka, następnie przyozdobić paskami przeplatając je. Tartę wkładamy ponownie do piekarnika i podpiekamy jeszcze ok. 20 minut, do momentu aż wierzch się zarumieni.



Smacznego!






Przepis pochodzi z bloga Kuchenne Wariacie.

3 komentarze:

  1. To ciasto nigdy się nie nudzi i wszyscy chyba lubią :) łącznie ze mną :)
    Pozdrawiam
    Zapraszam do mnie: http://gotujzkarolka.blogspot.com/

    OdpowiedzUsuń
  2. Niezwykła w swojej banalności ;)

    OdpowiedzUsuń