Sernik z musem truskawkowym

Dwuwarstwowy sernik na zimno, idealny na upalne dni. Dolna warstwa to aksamitny sernik, a górna: delikatny mus truskawkowy. Jest na bazie jogurtu greckiego, więc jest bardzo delikatny, choć może odrobinę mniej kremowy niż z wykorzystaniem kremówki.






Składniki na spód:
  • 120 g ciastek maślanych
  • 30 g masła, w temperaturze pokojowej lub roztopionego

Składniki na masę serową:
  • 250 g twarogu półtłustego lub tłustego (zmielonego przynajmniej dwukrotnie)
  • 250 g jogurtu greckiego
  • 60 g cukru pudru
  • 1 łyżeczka pasty z wanilii lub 8 g cukru wanilinowego
  • 10 g żelatyny w proszku (2,5 łyżeczki) lub 2,5 listka żelatyny
  • 40 ml wody

Mus truskawkowy:
  • 150 g jogurtu greckiego
  • 400 g truskawek (świeżych lub mrożonych)
  • 1 łyżka soku z cytryny
  • 5 łyżek cukru pudru (płaskich)
  • 16 g żelatyny w proszku (4 łyżeczki) lub 4 listki żelatyny
  • 60 ml wody

Dodatkowo:
  • owoce i cukier puder do dekoracji 

Ciastka i masło zmiksować/pokruszyć do otrzymania masy ciasteczkowej o konsystencji mokrego piasku.

Formę o średnicy 20 cm wyłożyć papierem do pieczenia. Na spód formy wysypać masę ciasteczkową, wyrównać np. dnem kubka lub grzbietem łyżki, schłodzić przez 30 minut w lodówce.

Wszystkie składniki na masę serową i mus powinny być w temperaturze pokojowej.

Żelatynę zalać wodą, odstawić na 10 minut do napęcznienia. Postawić na palniku i podgrzewać, mieszając, do całkowitego rozpuszczenia się żelatyny. Zdjąć z palnika, pozostawić do przestudzenia.

Twaróg i jogurt grecki i zmiksować do otrzymania gładkiej masy. Dodać cukier puder, wanilię, zmiksować. Na sam koniec dodać przestudzoną żelatynę (wcześniej rozrobioną z 2 łyżkami masy serowej), dokładnie zmiksować.

Masę serową przelać na schłodzony spód. Odłożyć do lodówki do całkowitego stężenia.

Truskawki odszypułkować, zmiksować na puree. Dodać sok z cytryny, cukier puder i zmiksować.

Z żelatyną postępujemy podobnie jak w przypadku masy serowej. Zalać wodą, odstawić na 10 minut do napęcznienia. Postawić na palniku i podgrzewać, mieszając, do całkowitego rozpuszczenia się żelatyny. Zdjąć z palnika, pozostawić do przestudzenia.

Jogurt grecki ubić na gładką masę. Dodać puree z truskawek i przestudzoną żelatynę (wcześniej rozrobioną z 2 łyżkami puree truskawkowego). Dalej ubijać do połączenia się wszystkich składników. Warstwę truskawkową wylać na stężałą masę serową. 

Odstawić do lodówki na kilka godzin, a najlepiej na całą noc.

Kolejnego dnia udekorować owocami i cukrem pudrem.

Smacznego!




Oryginalny przepis Moje Wypieki.

0 komentarze:

Prześlij komentarz