Dwuwarstwowy sernik na
zimno, idealny na upalne dni. Dolna warstwa to aksamitny sernik, a górna:
delikatny mus truskawkowy. Jest na bazie jogurtu greckiego, więc jest bardzo
delikatny, choć może odrobinę mniej kremowy niż z wykorzystaniem kremówki.
Składniki na spód:
- 120 g ciastek maślanych
- 30 g masła, w temperaturze pokojowej lub roztopionego
Składniki na masę serową:
- 250 g twarogu półtłustego lub tłustego (zmielonego przynajmniej dwukrotnie)
- 250 g jogurtu greckiego
- 60 g cukru pudru
- 1 łyżeczka pasty z wanilii lub 8 g cukru wanilinowego
- 10 g żelatyny w proszku (2,5 łyżeczki) lub 2,5 listka żelatyny
- 40 ml wody
Mus truskawkowy:
- 150 g jogurtu greckiego
- 400 g truskawek (świeżych lub mrożonych)
- 1 łyżka soku z cytryny
- 5 łyżek cukru pudru (płaskich)
- 16 g żelatyny w proszku (4 łyżeczki) lub 4 listki żelatyny
- 60 ml wody
Dodatkowo:
- owoce i cukier puder do dekoracji
Ciastka i masło zmiksować/pokruszyć do otrzymania masy
ciasteczkowej o konsystencji mokrego piasku.
Formę o średnicy 20 cm wyłożyć papierem do pieczenia.
Na spód formy wysypać masę ciasteczkową, wyrównać np. dnem kubka lub grzbietem
łyżki, schłodzić przez 30 minut w lodówce.
Wszystkie składniki na masę serową i mus powinny być w
temperaturze pokojowej.
Żelatynę zalać wodą, odstawić na 10 minut do
napęcznienia. Postawić na palniku i podgrzewać, mieszając, do całkowitego
rozpuszczenia się żelatyny. Zdjąć z palnika, pozostawić do przestudzenia.
Twaróg i jogurt grecki i zmiksować do otrzymania
gładkiej masy. Dodać cukier puder, wanilię, zmiksować. Na sam koniec dodać
przestudzoną żelatynę (wcześniej rozrobioną z 2 łyżkami masy serowej),
dokładnie zmiksować.
Masę serową przelać na schłodzony spód. Odłożyć do
lodówki do całkowitego stężenia.
Truskawki odszypułkować, zmiksować na puree. Dodać sok
z cytryny, cukier puder i zmiksować.
Z żelatyną postępujemy podobnie jak w przypadku masy
serowej. Zalać wodą, odstawić na 10 minut do napęcznienia. Postawić na palniku
i podgrzewać, mieszając, do całkowitego rozpuszczenia się żelatyny. Zdjąć z
palnika, pozostawić do przestudzenia.
Jogurt grecki ubić na gładką masę. Dodać puree z
truskawek i przestudzoną żelatynę (wcześniej rozrobioną z 2 łyżkami puree
truskawkowego). Dalej ubijać do połączenia się wszystkich składników. Warstwę
truskawkową wylać na stężałą masę serową.
Odstawić do lodówki na kilka godzin,
a najlepiej na całą noc.
Kolejnego dnia udekorować owocami i cukrem pudrem.
Smacznego!
Oryginalny przepis Moje Wypieki.
0 komentarze:
Prześlij komentarz