Absolutnie wyjątkowy, kremowy i delikatny. Sernik o smaku słynnego drinka Piña Colada. Kokosowo-ananasowy, doskonały na każdą okazję. Bardzo prosty i szybki w przygotowaniu jednakże najlepiej smakuje na drugą dobę po upieczeniu.
Składniki na spód:
- 170 g ciastek typu digestive
- 50 g wiórków kokosowych (opcjonalnie)
- 60 g masła
Składniki na masę serową:
- 750 kg twarogu sernikowego
- 250 g mascarpone
- 3 pełne łyżki mąki ziemniaczanej
- 1 szklanka słodzonego mleka skondensowanego
- 1 puszka ananasa
- 4 jajek
- 2 żółtka
- 1 puszka mleka kokosowego (400 ml)
Polewa:
- 200 g śmietany 18%
- 1/2 szklanki słodzonego mleka skondensowanego
Dno tortownicy wyłożyć papierem do pieczenia, zapiąć obręcz wypuszczając papier na zewnątrz.
Ciasteczka drobno pokruszyć i wymieszać z wiórkami kokosowymi oraz roztopionym masłem. Masą wyłożyć dno tortownicy, mocno ją uklepując i dociskając. Wstawić do lodówki.
Ananasy odsączyć na sitku i zmiksować blenderem na purée.
Otworzyć puszkę z mlekiem kokosowym i zebrać gęstą śmietanę na wierzchu (trochę mniej niż pół puszki).
Piekarnik nagrzać do 180 stopni C. Do twarogu dodać mascarpone i mąkę ziemniaczaną i wszystko zmiksować na małych obrotach miksera. Następnie zmiksować z mlekiem skondensowanym. Dodawać po jajku miksując po każdym dodanym przez około 15 sekund, na małych obrotach, do połączenia się składników. Następnie zmiksować z zebraną śmietanką kokosową a na koniec z musem ananasowym.
Masę wylać do tortownicy i wstawić do piekarnika. Piec przez 15 minut. Następnie zmniejszyć temperaturę do 120 stopni C i piec przez 100 minut.
Po upieczeniu wysunąć sernik z piekarnika i wierzch posmarować mieszanką śmietany z pozostałym mlekiem skondensowanym z puszki. Piec sernik jeszcze przez 15 minut, tak jak poprzednio w 120 stopniach C.
Sernik całkowicie ostudzić. Po ostudzeniu obkroić nożem przy samych bokach tortownicy, zdjąć obręcz i wstawić na całą noc do lodówki. Przed podaniem udekorować np. wiórkami kokosowymi.
Smacznego!
Oryginalny przepis Kwestia Smaku.
Hmm kupiłam składniki i zaczynam robić ciasto. I nagle jest:
OdpowiedzUsuńAnanasy odsączyć na sitku i zmiksować blenderem na purée. Tylko, ze o ananasach nie było ani słowa w składnikach. I po pieczeniu...
56 year-old Budget/Accounting Analyst I Bernadene Cooksey, hailing from Mont-Tremblant enjoys watching movies like Laissons Lucie faire ! and hobby. Took a trip to Mana Pools National Park and drives a Chevrolet Corvette L88. przydatne lacza
OdpowiedzUsuń