Pyszne, małe cudeńka o pomarańczowym smaku. Drobinki czekolady i cynamonowy krem nadają im świątecznego charakteru. Mięciutkie, dosłownie rozpływające się w ustach.
Składniki na 15 babeczek:
- 170 g masła
- 3/4 szklanki drobnego cukru do wypieków
- 3 jajka
- 1 szklanka i 2 łyżki mąki pszennej tortowej
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 2 łyżeczki ekstraktu z pomarańczy
- skórka otarta z 2 pomarańczy
- 100 g drobinek czekoladowych lub posiekanej gorzkiej czekolady
Krem cynamonowy:
- 450 ml śmietany kremówki 36%
- 4 łyżki serka mascarpone
- 2 łyżki cukru pudru
- 1 łyżka cynamonu
Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej. Mąkę i proszek do pieczenia przesiać, odłożyć.
W misie miksera utrzeć masło z cukrem na jasną, puszystą masę. Dodawać jajka, jedno po drugim, miksując po każdym dodaniu do całkowitego połączenia. Dodać odłożone wcześniej suche składniki, ekstrakt z pomarańczy i otartą skórkę. Wymieszać szpatułką, tylko do połączenia się składników, nie dłużej. Na sam koniec wmieszać drobinki czekoladowe.
Blachę do muffinek o standardowej wielkości wyłożyć papilotkami, ciasta nałożyć do 3/4 ich wysokości. Piec około 20 - 25 minut w temperaturze 180ºC lub do tzw. suchego patyczka. Wyjąć, wystudzić na kratce.
Śmietana kremówka i serek mascarpone powinny być schłodzone przez minimum 24 godziny.
Wszystkie składniki włożyć do naczynia i ubić, do otrzymania gęstego kremu. Uwaga: nie ubijać zbyt długo, by kremu nie 'przebić'.
Krem przełożyć do cukierniczego i wycisnąć krem na babeczki. Oprószyć cynamonem, schłodzić.
Smacznego!
Cudnie ozdobione:)
OdpowiedzUsuńDziękuję :) Ozdoby są przesłodkie. Kupione w Piotrze i Pawle ;)
Usuń