Krucha tarta z wiśniami to idealny deser na każdą porę roku, gdyż świeże jak i mrożone owoce świetnie się sprawdzają. Wiśnie cudownie przełamują słodycz kruchego ciasta. Jest bardzo prosta i szybka w wykonaniu, a jeszcze szybciej znika z talerzy ;) Wiśnie można bez problemu zastąpić każdymi innymi owocami. W oryginalnym przepisie były czereśnie.
Składniki na ciasto:
- 300 g mąki pszennej
- 5 - 7 łyżek cukru pudru
- szczypta soli morskiej
- 190 g zimnego masła
- 2 - 3 łyżki zimnej wody
Składniki na nadzienie:
- 500 g wiśni (świeżych lub mrożonych)
- 2 łyżki mąki ziemniaczanej lub z tapioki
- 5 łyżek cukru trzcinowego
Dodatkowo:
- cukier puder do posypania
Mąkę przesiać do miski, dodać cukier puder, sól oraz pokrojone na kawałeczki zimne masło. Miksować mieszadłem miksera aż powstanie drobna kruszonka lub rozcierać palcami masło z mąką. Następnie wlać zimną wodę, stopniowo, po łyżce, i złączyć składniki w gładkie ciasto. Ulepić kulę, rozpłaszczyć ją i włożyć do lodówki na około 45 minut.
Piekarnik nagrzać do 190 stopni C. Wiśnie wydrylować (jeśli używasz mrożonych wcześniej należy je rozmrozić i odsączyć z nadmiaru soku) i włożyć do miski, dodać mąkę ziemniaczaną i cukier.
Formę na tartę o średnicy 23-24 cm posmarować grubo masłem. Ciasto podzielić na równe 2 części. Rozwałkować pierwszą część ciasta, podsypując w razie potrzeby mąką, wyłożyć nim spód oraz boki formy. Drugą część ciasta również rozwałkować i wyciąć paski.
Na spód wyłożyć owoce, na wierzchu położyć paski z ciasta. Ciasto z wierzchu można posmarować żółtkiem wymieszanym z 1 łyżką mleka. Wstawić do piekarnika. Piec przez ok. 50 minut na złoty kolor.
Smacznego!
Oryginalny przepis Kwestia Smaku.
Świetna tarta, dawno nie jadłam nic wiśniowego, więc strasznie mi narobiłaś ochoty.
OdpowiedzUsuńBardzo dziękuję :) Mam nadzieję, że przepis przypadnie Ci do gustu :)
OdpowiedzUsuń