Pierwsze wypieki z truskawkami w tym roku :) Zdecydowałam się na połączenie z migdałami i tak na prawdę to, one królują w tym przepisie - migdałowy krem, na kruchym migdałowym spodzie. Deser można podać również w pucharkach, prezentuje się równie wyśmienicie.*
Składniki na kruchy spód migdałowy:
- 150 g mąki pszennej
- 50 g zmielonych migdałów
- 30 g cukru pudru (2 łyżki)
- szczypta soli
- 100 g masła, zimnego
- 1 jajko
- 6 żółtek
- 120 g drobnego cukru do wypieków
- 20 g mąki pszennej
- 20 g skrobi ziemniaczanej
- 450 ml mleka
- 2 łyżeczki ekstraktu z migdałów
- 100 g masła, w temperaturze pokojowej
Dodatkowo:
- 500 g truskawek, odszypułkowanych, przepołowionych
- pół szklanki płatków migdałów, podprażonych na suchej patelni
Mąkę przesiać z migdałami, dodać masło, posiekać szybko nożem do momentu, kiedy ciasto będzie przypominać kruszonkę. Dodać jajko, cukier, sól i szybko zagnieść (można również zmiksować w malakserze). Z ciasta uformować kulę, owinąć ją folią spożywczą, schłodzić w lodówce przez 30 - 60 minut minut
Formę na tartę (najlepiej z wyjmowanym dnem) o średnicy 25 cm posmarować masłem i oprószyć mąką. Schłodzone ciasto rozwałkować na grubość 3 mm i wyłożyć nim formę, wyrównać. Na ciasto wyłożyć papier do pieczenia, następnie na papier wysypać kulki ceramiczne, które obciążą ciasto (może być też fasola, ryż).
Piekarnik nagrzać do 220ºC. Obniżyć temperaturę piekarnika do 200ºC, wstawić ciasto i podpiec przez 15 minut. Następnie formę wyjąć z piekarnika, usunąć papier z obciążeniem, wstawić z powrotem do piekarnika i piec dodatkowe 10 - 15 minut, do zrumienienia spodu. Wyjąć z piekarnika, wystudzić, usunąć formę wykładając spód na paterę.
Żółtka i cukier utrzeć do białości i puszystości (mikserem z końcówką do ubijania białek). Dodać 50 ml mleka, mąkę pszenną i ziemniaczaną, ekstrakt migdałowy i zmiksować.
Resztę mleka zagotować. Na wrzące mleko wlać masę żółtkową i gotować, mieszając często, jak budyń, do zgęstnienia. Dodać masło, pokrojone w kawałki, wymieszać do jego roztopienia. Gotowy krem wyłożyć na kruchy spód, schłodzić.
Na schłodzoną tartę wyłożyć truskawki, oprószyć migdałami.
Smacznego!
Pięknie wygląda, tak lekko i wiosennie :-)
OdpowiedzUsuń