Szybki deser idealny na każdą okazję. Pyszne kruche babeczki z kremem i owocami. Cudowne połączenie kruchego ciasta, delikatnego i aksamitnego kremu oraz słodkich owoców. To co je wyróżnia to krem, który nie jest tradycyjnym kremem budyniowym, a połączeniem śmietankowego serka i masła.
- 200g mąki pszennej
- 120g masła
- 90g cukru pudru
- 1 jajko
- szczypta soli
Składniki na krem:
- 180 g miękkiego masła
- 180 g serka śmietankowego
- 120 g cukru pudru
Dodatkowo:
- świeże owoce
- cukier puder do oprószenia
Wszystkie składniki na kruche ciasto zagnieść na jednolitą masę. Ciasto zawinąć w folię spożywczą i wstawić do lodówki na 1 godzinę.
Foremki do tartaletek wysmarować masłem. Ciasto rozwałkować i wykleić nim foremki, wyklejając również brzeg. Foremki z ciastem wstawić na 15 minut do lodówki.
Każdą foremkę przykryć szczelnie folią aluminiową i piec w nagrzanym piekarniku przez 15 minut w temperaturze 180°C. Po tym czasie ściągnąć folię i piec do zarumienianie ciasta ok. 10-15 minut. Ciasto pozostawić do ostygnięcia.
Wszystkie składniki na krem połączyć na jednolitą masę, najlepiej używając miksera.
Na wystudzone ciasto nałożyć krem i udekorować owocami. Babeczki są już gotowe! Przed podaniem można oprószyć cukrem pudrem.
Smacznego!
Przepis na krem pochodzi z magazynu Kuchnia.
0 komentarze:
Prześlij komentarz