Ciasteczka waniliowe

Niesamowicie aromatyczne i kruche. Zawsze robię podwójną porcję, bo znikają w mgnieniu oka ;) Mimo swojej prostoty idealne na każdą okazję. Bardzo szybkie w wykonaniu, więc niespodziewane wizyty nie będą już straszne ;)





Składniki (około 40 sztuk)


  • 200 g skrobi spożywczej
  • 50 g mąki
  • 1 laska wanilii
  • 200 g masła
  • 3 krople aromaty wanilinowego
  • 80 g cukru pudru

Skrobię spożywczą i mąkę przesiać. Wanilię rozciąć i wyskrobać z niej miąższ. Dodać masło, aromat oraz cukier puder. Wyrobić gładkie ciasto. Uformować z niego 2 wałki o długości 30 cm. Przykryć folią i odstawić na 1 godzinę do lodówki.

Wałki pokroić w plasterki grubości 1 cm i uformować z nich kulki. Blachę wyłożyć papierem do pieczenia, ułożyć na nich kulki i ostrożnie spłaszczyć je widelcem zanurzonym w mące.

Ciasteczka waniliowe piec w piekarniku rozgrzanym do temperatury 190ºC 15 minut, ostudzić i przełożyć do puszki.

Smacznego!




0 komentarze:

Prześlij komentarz