Warzywo w cieście jako deser? Początkowo takie połączenie budziło wiele moich zastrzeżeń, aż postanowiłam się przekonać i sama zrobić ciasto marchewkowe. Od tamtej pory jest częstym gościem w naszym domu :) Z dodatkiem korzennych przypraw jest niesamowicie aromatyczne i zawsze kojarzy mi się z nadchodzącą się jesienią. Słodka polewa z delikatnego serka stanowi idealny kontrast dla delikatnego ciasta.
Składniki na ciasto:
- 4 jajka
- 1 i 1/2 szklanki cukru trzcinowego
- 1 szklanka oleju
- 2 szklanki mąki
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 1 i 1/2 łyżeczki cynamonu
- 1/2 łyżeczki gałki muszkatołowej
- 1/2 łyżeczki imbiru
- 2 szklanki drobno startej marchewki
- szczypta soli
Polewa:
- 70 g miękkiego masła
- 150 g kremowego serka typu Philadelphia
- 1 szklanka cukrupudru
- 1 łyżeczka startej skórki z cytryny
Białka ubić z cukrem i stopniowo dodawać po jednym żółtku. Następnie dodać olej i ubić na puszystą masę. W oddzielnej misce połączyć wszystkie suche składniki (mąkę, proszek do pieczenia, cynamon, gałkę muszkatołową, imbir) i wymieszać z masą jajeczną. Dodać startą marchewkę.
Ciasto przelać do natłuszczonej i obsypanej bułką tartą formy (20 cm). Piec koło godzinę w temperaturze 180ºC.
Gdy ciasto jest w piekarniku możemy przygotować polewę. Masło i serek ucierać mikserem. Następnie partiami dodawać cukier puder (ciągle ucierając), a na samym końcu skórkę z cytryny. Polewę odstawić do lodówki żeby trochę stężała.
Polewą dekorujemy przestudzone ciasto.
Smacznego :)
Jeszcze w tym tygodniu wypróbuję :)
OdpowiedzUsuńGorąco polecam i czekam na efekty :)
OdpowiedzUsuńZ drobnymi modyfikacjami upiekłam je już następnego dnia. I nie przetrwało zbyt długo, co oznacza, że należy zapisać je do stałego kuchennego repertuaru :) i oczywiście szukam u Ciebie następnych inspiracji! Pozdrawiam
OdpowiedzUsuń