Ciasto marchewkowe

Warzywo w cieście jako deser? Początkowo takie połączenie budziło wiele moich zastrzeżeń, aż postanowiłam się przekonać i sama zrobić ciasto marchewkowe. Od tamtej pory jest częstym gościem w naszym domu :) Z dodatkiem korzennych przypraw jest niesamowicie aromatyczne i zawsze kojarzy mi się z nadchodzącą się jesienią. Słodka polewa z delikatnego serka stanowi idealny kontrast dla delikatnego ciasta.






Składniki na ciasto:


  •  4 jajka
  • 1 i 1/2 szklanki cukru trzcinowego
  • 1 szklanka oleju
  • 2  szklanki mąki
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1 i 1/2 łyżeczki cynamonu
  • 1/2 łyżeczki gałki muszkatołowej
  • 1/2 łyżeczki imbiru
  • 2 szklanki drobno startej marchewki
  • szczypta soli

Polewa:

  • 70 g miękkiego masła
  • 150 g kremowego serka typu Philadelphia
  • 1 szklanka cukrupudru
  • 1 łyżeczka startej skórki z cytryny


Białka ubić z cukrem i stopniowo dodawać po jednym żółtku. Następnie dodać olej i ubić na puszystą masę. W oddzielnej misce połączyć wszystkie suche składniki (mąkę, proszek do pieczenia, cynamon, gałkę muszkatołową, imbir) i  wymieszać z masą jajeczną. Dodać startą marchewkę.

Ciasto przelać do natłuszczonej i obsypanej bułką tartą formy (20 cm). Piec koło godzinę w temperaturze 180ºC.

Gdy ciasto jest w piekarniku możemy przygotować polewę. Masło i serek ucierać mikserem. Następnie partiami dodawać cukier puder (ciągle ucierając), a na samym końcu skórkę z cytryny. Polewę odstawić do lodówki żeby trochę stężała.

Polewą dekorujemy przestudzone ciasto.

Smacznego :)






3 komentarze:

  1. Jeszcze w tym tygodniu wypróbuję :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Gorąco polecam i czekam na efekty :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Z drobnymi modyfikacjami upiekłam je już następnego dnia. I nie przetrwało zbyt długo, co oznacza, że należy zapisać je do stałego kuchennego repertuaru :) i oczywiście szukam u Ciebie następnych inspiracji! Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń