Kokosowe szaleństwo. Egzotyczne dolce! Krucha tarta z budyniowym nadzieniem kokosowym i bitą śmietaną. Nikt nie potrafi się jej oprzeć ;) Oryginalny przepis pochodzi z książki Moje Wypieki i Desery.
Kruchy spód:
- 200 g mąki
- 130 g zimnego masła
- szczypta soli
- 3 łyżki cukru
- 1 opakowaie cukru wanilinowego
- 1 jajko
Mąkę przesiać i wyrobić w misce razem z pokrojonym masłem, cukrem, jajkiem i solą. Ja ciasto wyrabiam ręcznie, ale można też w mikserze. Gotowe ciasto zawinąć w folię i odstawić na godzinę do lodówki.
Formę posmarować masłem i posypać mąką. Schłodzone ciasto rozwałkować na papierze do pieczenia na grubość 1/2 cm i przełożyć do formy. W kilku miejscach nakłuć ciasto widelcem. Piec w temperaturze 190°C przez 20-25 minut. Ciasto powinno mieć złocisty kolor, a brzegi powinny być lekko przypieczone. Spód odstawić do ostygnięcia.
Budyń kokosowy:
- 5 żółtek
- 100 g drobnego cukru do wypieków
- 40 g mąki pszennej
- 10 g mąki ziemniaczanej
- 400 ml mleka kokosowego
Żółtka z cukrem ubić na jasną puszystą masę. Dodać 50 ml mleka, mąkę i zmiksować.
Resztę mleka zagotować. Do wrzącego mleka dodać masę z żółtek i dalej gotować, często mieszając - podobnie jak budyń, aż zgęstnieje. Gotowy budyń przełożyć na wystudzony kruchy spód. Odstawić do całkowitego wystygnięcia.
Dodatkowo:
- 300 ml śmietany kremówki, schłodzonej
- 2 łyżki cukru pudru
- 3/4 szklanki wiórków kokosowych
Śmietanę ubić na sztywno, pod koniec ubijania dodać cukier puder. Dodać wiórki kokosowe i wymieszać.
Na wystudzony spód z masą budyniową wyłożyć ubitą śmietanę z wiórkami kokosowymi.
Przechowywać w lodówce.
Smacznego!
0 komentarze:
Prześlij komentarz