Coconut cream pie

Kokosowe szaleństwo. Egzotyczne dolce! Krucha tarta z budyniowym nadzieniem kokosowym i bitą śmietaną. Nikt nie potrafi się jej oprzeć ;) Oryginalny przepis pochodzi z książki Moje Wypieki i Desery.




Kruchy spód:

  • 200 g mąki
  • 130 g zimnego masła
  • szczypta soli
  • 3 łyżki cukru
  • 1 opakowaie cukru wanilinowego
  • 1 jajko

Mąkę przesiać i wyrobić w misce razem z pokrojonym masłem, cukrem, jajkiem i solą. Ja ciasto wyrabiam ręcznie, ale można też w mikserze. Gotowe ciasto zawinąć w folię i odstawić na godzinę do lodówki.

Formę posmarować masłem i posypać mąką. Schłodzone ciasto rozwałkować na papierze do pieczenia na grubość 1/2 cm i przełożyć do formy. W kilku miejscach nakłuć ciasto widelcem. Piec w temperaturze 190°C przez 20-25 minut. Ciasto powinno mieć złocisty kolor, a brzegi powinny być lekko przypieczone. Spód odstawić do ostygnięcia.

Budyń kokosowy:
  • 5 żółtek
  • 100 g drobnego cukru do wypieków
  • 40 g mąki pszennej
  • 10 g mąki ziemniaczanej
  • 400 ml mleka kokosowego

Żółtka z cukrem ubić na jasną puszystą masę. Dodać 50 ml mleka, mąkę i zmiksować.

Resztę mleka zagotować. Do wrzącego mleka dodać masę z żółtek i dalej gotować, często mieszając - podobnie jak budyń, aż zgęstnieje. Gotowy budyń przełożyć na wystudzony kruchy spód. Odstawić do całkowitego wystygnięcia.

Dodatkowo
  • 300 ml śmietany kremówki, schłodzonej
  • 2 łyżki cukru pudru
  • 3/4 szklanki wiórków kokosowych

Śmietanę ubić na sztywno, pod koniec ubijania dodać cukier puder. Dodać wiórki kokosowe i wymieszać.

Na wystudzony spód z masą budyniową wyłożyć ubitą śmietanę z wiórkami kokosowymi.

Przechowywać w lodówce.

Smacznego! 




0 komentarze:

Prześlij komentarz