Czekoladowa tarta z kremem budyniowym i owocami

Zainspirowana wczorajszą wizytą w Cafe Iluzjon postanowiłam trochę poeksperymentować. Niestety po urlopie w spiżarni pustki a na zakupy była już zbyt późna pora, była to zatem wielka improwizacja ;) Przepis na kruchy spod zaczerpnięty od kulinarni.pl.



Kruchy spód

  • 175 g mąki torowej
  • 120 g zimnego masła 
  • 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
  • 1 jajko
  • 25 g kakao
  • 4 łyżki cukru
  • szczypta soli


Budyniowym krem

  • 2 opakowania budyniu śmietankowego
  • 2,5 szklanki mleka
  • 60 g miękkiego masła
  • 3 łyżki mąki
  • 6 łyżek cukru


Dodatkowo
  • Owoce (borówki)


Mąkę oraz kakao przesiać i wyrobić w misce razem z pokrojonym masłem, cukrem, jajkiem, ekstraktem i solą. Ja ciasto wyrabiam ręcznie, ale można też w mikserze. Gotowe ciasto zawinąć w folię i odstawić na godzinę do lodówki.

Formę posmarować masłem i posypać mąką. Schłodzone ciasto rozwałkować na papierze do pieczenia na grubość 1/2 cm i przełożyć do formy. W kilku miejscach nakłuć ciasto widelcem. Piec w temperaturze 190°C przez 20 minut. Spód odstawić do ostygnięcia.

Budyń wraz z mąką rozpuścić w 1 szklance mleka. Pozostałe mleko wraz z cukrem podgrzać i w momencie kiedy mleko zacznie się gotować dodać zimne mleko z wymieszanym budyniem i mąką. Budyń odstawić do ostygnięcia i szczelnie przykryć folią spożywczą. Dzięki temu na powierzchni nie pojawi się kożuch.

Gdy budyń już wystygnie wymieszać go z miękkim masłem, najlepiej używając do tego miksera.

Gotową masę przełożyć na wystudzony kruchy spód i posypać owocami.

Smacznego!






0 komentarze:

Prześlij komentarz