Ostatnio w moim domu często gości szarlotka, tym razem postanowiłam ją trochę urozmaicić i wypróbować przepis z nadzieniem rabarbarowo - jabłkowym. Przepis pochodzi z książki Moje Wypieki i Desery.
Składniki na ciasto:
- 2 szklanki mąki orkiszowej
- 200 g schłodzonego masła
- 1/3 szklanki cukru pudru
- 4 żółtka (białka odlożyć, będą potrzebne później)
- 1 łyżka zimnej wody
Nadzienie:
- 700 g rabarbaru
- 400 g kwaśnych jabłek
- 1/2 - 2/3 szklanki jasnego brązowego cukru (np. muscovado)
- 2 łyżki mąki ziemniaczanej
- 1 łyżeczka przyprawy do piernika lub cynamonu
- 1 łyżka bułki tartej
- 4 białka
- 1/2 szklanki cukru pudru
Dodatkowo:
- cukier puder do dekoracji
Wszystkie składniki na ciasto wymieszać i wyrobić jak kruche ciasto. Podzielić na dwie części 2/3 : 1/3, owinąć folią spożywczą i odstawić na 30 minut do lodówki.
W międzyczasie obrać rabarbar, pokroić na grubsze plastry, wrzucić do garnka z grubym dnem. Zasypać cukrem, dodać przyprawę do piernika lub cynamon, wymieszać, doprowadzić do wrzenia. Gotować, jak konfiturę, bez przykrycia - by odparowała większość wody (gotowałam około 20 minut). Oprószyć mąką ziemniaczaną (1 łyżka), wymieszać. Zdjąć z palnika, przestudzić.
Podczas gdy rabarbar się gotuje obrać jabłka, usunąć gniazda nasienne, pokroić w kostkę. Wymieszać z ostudzoną konfiturą z rabarbaru.
Białka ubić na sztywną pianę. Dodawać stopniowo cukier puder oraz pozostałą mąkę ziemniaczaną.
Większą część schłodzonego ciasta zetrzeć na tarce o dużych oczkach. Wyłożyć nim spód tortownicy (21 cm) wcześniej posmarowanej masłem i posypanej bułką tartą. Następnie spód opruszyć byłką tartą i ułożyć warstwę z konfitury, ubitych białek, a na sam wierzch zetrzeć pozostałą część ciasta.
Piec w temperaturze 170°C przez około 60 minut. Kiedy ciasto będzie gotowe uchylić piekarnik i pozostawić do wystygnięcia.
Smacznego!
mmmmm pycha ! :)
OdpowiedzUsuńZdecydowanie polecam :)
OdpowiedzUsuń