Tarta oreo

Zainspirowana ostatnią wizytą w Costa Coffee (coffeehaven) postanowiłam odtworzyć to cudo ;) Była to moja pierwsza przygoda z ciasteczkami oreo i muszę przyznać, że świetnie spisują się jako spód do tarty (ciasta). Na pewno wykorzystam je jeszcze nie raz. Tarta jest prosta w wykonaniu, ale dość czasochłonna ze względu na przygotowanie masy kajmakowej. 




Składniki na spód:


  • 250 g ciasteczek oreo lub nero
  • 40 g roztopionego masła


Składniki na nadzienie:


  • puszka słodkiego mleka skondensowanego (można użyć gotowej masy krówkowej)
  • 200 g śmietany kremówki
  • 250 g serka mascarpone
  • 2 łyżki cukru
  • 2 łyżeczki ekstraktu w wanilii


Dodatkowo: 


  • 5 ciasteczek oreo do dekoracji


Puszkę z mlekiem wstawić do garnka z wodą i gotować na małym ogniu przez 2 godziny pilnujący, aby puszka zawsze była pod wodą.


Ciasteczka pokruszyć za pomocą blendera i dodać roztopione masło. Masą ciasteczkową wyłożyć spód formy do tarty (27 cm) - wcześniej posmarowanej masłem i obsypanej bułką tartą. 


Schłodzoną kremówkę ubić na sztywno. Pod koniec ubijania dodać cukier i ekstrakt z wanilii. Następnie, łyżka po łyżce dodawać serek mascarpone. 


Na gotowy spód wyłożyć masę kajmakową (zostawiając odrobinę do dekoracji) następnie krem z bitej śmietany i serka mascarpone.


Na koniec pokruszyć ciasteczka i razem z pozostałą masą kajmakową udekorować wierzch ciasta. 


Przechowywać w lodówce. 


Smacznego! 








3 komentarze:

  1. Hej, używałaś formy o jakiej średnicy? :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Czy rodzielasz Oreo na ciastko i farsz? Ciaskta idą na spód, a farsz miksujesz razem z maskarpone ?

    OdpowiedzUsuń