Zainspirowana ostatnią wizytą w Costa Coffee (coffeehaven) postanowiłam odtworzyć to cudo ;) Była to moja pierwsza przygoda z ciasteczkami oreo i muszę przyznać, że świetnie spisują się jako spód do tarty (ciasta). Na pewno wykorzystam je jeszcze nie raz. Tarta jest prosta w wykonaniu, ale dość czasochłonna ze względu na przygotowanie masy kajmakowej.
Składniki na spód:
- 250 g ciasteczek oreo lub nero
- 40 g roztopionego masła
Składniki na nadzienie:
- puszka słodkiego mleka skondensowanego (można użyć gotowej masy krówkowej)
- 200 g śmietany kremówki
- 250 g serka mascarpone
- 2 łyżki cukru
- 2 łyżeczki ekstraktu w wanilii
Dodatkowo:
- 5 ciasteczek oreo do dekoracji
Puszkę z mlekiem wstawić do garnka z wodą i gotować na małym ogniu przez 2 godziny pilnujący, aby puszka zawsze była pod wodą.
Ciasteczka pokruszyć za pomocą blendera i dodać roztopione masło. Masą ciasteczkową wyłożyć spód formy do tarty (27 cm) - wcześniej posmarowanej masłem i obsypanej bułką tartą.
Schłodzoną kremówkę ubić na sztywno. Pod koniec ubijania dodać cukier i ekstrakt z wanilii. Następnie, łyżka po łyżce dodawać serek mascarpone.
Na gotowy spód wyłożyć masę kajmakową (zostawiając odrobinę do dekoracji) następnie krem z bitej śmietany i serka mascarpone.
Na koniec pokruszyć ciasteczka i razem z pozostałą masą kajmakową udekorować wierzch ciasta.
Przechowywać w lodówce.
Smacznego!
Hej, używałaś formy o jakiej średnicy? :)
OdpowiedzUsuń27 cm :)
OdpowiedzUsuńCzy rodzielasz Oreo na ciastko i farsz? Ciaskta idą na spód, a farsz miksujesz razem z maskarpone ?
OdpowiedzUsuń