Aksamitny sernik na zimno. Coś dla wielbicieli chałwy i nie tylko. Jest bardzo delikatny w smaku o kremowej konsystencji i wcale nie czuć, że jemy sernik. Deser idealny na lato.
Składniki na spód:
- 150 g ciastek typu Oreo lub Nero
- 30 g masła
Ciastka i masło zmiksować/pokruszyć do otrzymania masy ciasteczkowej o konsystencji mokrego piasku.
Formę o średnicy 20 cm wyłożyć papierem do pieczenia. Na spód formy wysypać masę ciasteczkową, wyrównać i schłodzić przez 30 minut w lodówce.
Składniki na masę serową:
- 500 g twarogu tłustego lub półtłustego, zmielonego trzykrotnie, schłodzonego
- 300 ml śmietany kremówki 36%
- 3 chałwy sezamowe o smaku waniliowym (65 g każda)
- 50 ml likieru czekoladowego
- 3 - 5 łyżek cukru pudru, przesianego (do smaku)
- 16 g żelatyny w proszku (4 łyżeczki)
- 60 ml wody
Dodatkowo:
- 50 g białej czekolady
Wieczór wcześniej kremówkę podgrzać w garnuszku (nie
doprowadzamy do wrzenia). Zdjąć z palnika, dodać posiekaną chałwę, wymieszać do
jej rozpuszczenia. Przetrzeć przez sitko, by nie było grudek. Przykryć folią
spożywczą, wystudzić, następnie schłodzić w lodówce przez minimum 12 godzin.
Żelatynę zalać wodą, postawić na palniku i podgrzewać
mieszając, do całkowitego jej rozpuszczenia. Nie doprowadzać do wrzenia
(żelatyna straci swoje właściwości żelujące). Zdjąć z palnika, pozostawić do
przestudzenia.
Zimną mieszankę chałwową wyjąć z lodówki, ubić do
momentu powstania kremu.
Twaróg, likier czekoladowy i cukier zmiksować do
otrzymania gładkiej masy. Dodać ubity krem chałwowy i dokładnie wymieszać. Na
sam koniec dodać przestudzoną żelatynę (wcześniej rozrobioną z 2 łyżkami masy
serowej), dokładnie zmiksować.
Masę serową przelać na schłodzony spód ciasteczkowy.
Odłożyć do lodówki do całkowitego stężenia.
Przed podaniem ozdobić paseczkami białej czekolady
(czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej) wyciśniętej z rękawa cukierniczego lub z
papieru do pieczenia.
Smacznego!
0 komentarze:
Prześlij komentarz