Migdały w czekoladzie

Migdały w ciemnej czekoladzie obtoczone w kardamonie i cynamonie to przysmak, którego trzeba spróbować. Niesamowicie proste w wykonaniu. Doskonale nadają się na słodkie upominki. Przepis zainspirowany migdałami w białej czekoladzie Kolorowa Pokrzywa.





Składniki:

  • 100 g migdałów obranych ze skórki
  • 2 tabliczki gorzkiej czekolady
  • 10 łyżek mleka w proszku
  • 2 łyżeczki cynamonu
  • 2 łyżeczki mielonego kardamonu


Czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej. Do rozpuszczonej czekolady dodajemy mleko w proszku ciągle mieszając. Powinna powstać lekko ciągnąca się masa.

Póki masa jest ciepła trzeba ulepić pralinki. Dłonie musimy mieć ciągle nawilżone, najlepiej po zrobieniu każdej pralinki opłukać dłonie w zimnej wodzie. Każdego migdała obtaczamy mniej więcej 1 łyżeczką masy i formujemy wybrany kształt. Gotowe migdały odkładamy na talerz i po zapełnieniu całego wstawiamy do lodówki na 1 godzinę.

Po wyjęciu migdałów w lodówki obtaczamy je w mieszance cynamonu i kardamonu.



Smacznego :)




0 komentarze:

Prześlij komentarz