Owsiane cisteczka

Po pełnych przepychu Świętach czas na odrobinę oddechu ;) Owsiane ciasteczka doskonale sprawdzają się jako przekąska, a nawet jako szybkie śniadanie. Zdrowe i bardzo pożywne. Można dodać ulubione bakalie lub kawałki czekolady, wszystko zależny od naszej fantazji i nastroju ;) Poniżej podaję przepis z moimi modyfikacjami, oryginalny przepis pochodzi z bloga Poezja Smaku.





Składniki na ok. 25 ciasteczek:

  • 1 i 1/2 szklanki płatków owsianych
  • 1/2 szklanki mąki orkiszowej
  • 1/2 szklanki zmielonych migdałów
  • 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
  • szczypta soli
  • 100 g masła w temperaturze pokojowej
  • 1 jajko
  • 1/2 szklanki cukru trzcinowego
  • 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii

Dodatkowo:
  • 1/2 szklanki suszonej żurawiny
  • 1/2 szklanki pokruszonych orzechów włoskich
  • 1/2 szklanki groszków z gorzkiej czekolady 


Płatki owsiane zmielić w blenderze i wymieszać razem z mąką, zmielonymi migdałami, sodą i solą.

Masło utrzeć razem z cukrem na jasną puszystą masę, następnie dodać jajko i ekstrakt, dalej ucierać. 

Kiedy wszystko dobrze się połączy dodać suche składniki - ciasto będzie bardzo gęste. Na samym końcu dodać składniki, od których będzie zależał smak naszych ciasteczek. Ja podzieliłam ciasto na dwie części i zrobiłam z groszkami czekoladowymi oraz z żurawiną i orzechami włoskimi.

Z gotowego ciasta ulepić kulki wielkości orzechów włoskich i ułożyć na blasze wyłożonej papierem do pieczenia w dość sporej odległości, lekko spłaszczyć.

Piec w temperaturze 170 stopni przez 15-20 minut, aż ciasteczka zarumienią się.




Smacznego!


0 komentarze:

Prześlij komentarz