Po pełnych przepychu Świętach czas na odrobinę oddechu ;) Owsiane ciasteczka doskonale sprawdzają się jako przekąska, a nawet jako szybkie śniadanie. Zdrowe i bardzo pożywne. Można dodać ulubione bakalie lub kawałki czekolady, wszystko zależny od naszej fantazji i nastroju ;) Poniżej podaję przepis z moimi modyfikacjami, oryginalny przepis pochodzi z bloga Poezja Smaku.
Składniki na ok. 25 ciasteczek:
- 1 i 1/2 szklanki płatków owsianych
- 1/2 szklanki mąki orkiszowej
- 1/2 szklanki zmielonych migdałów
- 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
- szczypta soli
- 100 g masła w temperaturze pokojowej
- 1 jajko
- 1/2 szklanki cukru trzcinowego
- 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
Dodatkowo:
- 1/2 szklanki suszonej żurawiny
- 1/2 szklanki pokruszonych orzechów włoskich
- 1/2 szklanki groszków z gorzkiej czekolady
Płatki owsiane zmielić w blenderze i wymieszać razem z mąką, zmielonymi migdałami, sodą i solą.
Masło utrzeć razem z cukrem na jasną puszystą masę, następnie dodać jajko i ekstrakt, dalej ucierać.
Kiedy wszystko dobrze się połączy dodać suche składniki - ciasto będzie bardzo gęste. Na samym końcu dodać składniki, od których będzie zależał smak naszych ciasteczek. Ja podzieliłam ciasto na dwie części i zrobiłam z groszkami czekoladowymi oraz z żurawiną i orzechami włoskimi.
Z gotowego ciasta ulepić kulki wielkości orzechów włoskich i ułożyć na blasze wyłożonej papierem do pieczenia w dość sporej odległości, lekko spłaszczyć.
Piec w temperaturze 170 stopni przez 15-20 minut, aż ciasteczka zarumienią się.
Smacznego!
0 komentarze:
Prześlij komentarz