Rustykalna tarta ze śliwkami

Jedna z najprostszych i najsmaczniejszych tart, które miałam przyjemność prezentować. Kruche ciasto i owoce ot, cała filozofia ;) Można ją dowolnie modyfikować zastępując śliwki np. jabłkami, truskawkami czy rabarbarem. Ma jedną wadę, nie można poprzestać na jednym kawałku ;)





Składniki na kruchy spód:
  • 120 g  mąki pszennej 
  • 100 g mąki pszennej pełnoziarnistej
  • 3 łyżki cukru pudru
  • szczypta soli
  • 110 g zimnego masła, pokrojonego na kawałeczki
  • 4 łyżki kefiru

Nadzienie:
  • 500 g śliwek
  • 3 łyżeczki cukru
  • 2 łyżeczki cynamonu

Dodatkowo:
  • 1 jajko roztrzepane z 1 łyżką wody, do posmarowania ciasta


Wszystkie składniki na kruchy spód połączyć i wyrobić ciasto. Uformować kulkę, owinąć folią spożywczą i schłodzić w lodówce przez 30 - 60 minut.

Schłodzone ciasto rozwałkować na papierze do pieczenia na grubość 3 - 4 mm,  na kształt koła. Można delikatnie podsypać mąką. Śliwki pokroić w plasterki i układać w taki sposób, by plasterki na siebie zachodziły, pamiętając aby zostawić ok. 3 cm wolnego ciasta od brzegu.

Posypać cukrem, oprószyć cynamonem, a brzegi ciasta zwinąć do środka, lekko je zlepiając. Brzegi posmarować roztrzepanym jajkiem. Delikatnie przesunąć całość na blachę do pieczenia.

Piec w temperaturze 190 stopni C około 45 - 60 minut.

Przed podaniem posypać cukrem pudrem.

Smacznego!





Oryginalny przepis Lepszy Smak.

0 komentarze:

Prześlij komentarz