Jedna z najprostszych i najsmaczniejszych tart, które miałam przyjemność prezentować. Kruche ciasto i owoce ot, cała filozofia ;) Można ją dowolnie modyfikować zastępując śliwki np. jabłkami, truskawkami czy rabarbarem. Ma jedną wadę, nie można poprzestać na jednym kawałku ;)
Składniki na kruchy spód:
- 120 g mąki pszennej
- 100 g mąki pszennej pełnoziarnistej
- 3 łyżki cukru pudru
- szczypta soli
- 110 g zimnego masła, pokrojonego na kawałeczki
- 4 łyżki kefiru
Nadzienie:
- 500 g śliwek
- 3 łyżeczki cukru
- 2 łyżeczki cynamonu
Dodatkowo:
- 1 jajko roztrzepane z 1 łyżką wody, do posmarowania ciasta
Wszystkie składniki na kruchy spód połączyć i wyrobić ciasto. Uformować kulkę, owinąć folią spożywczą i schłodzić w lodówce przez 30 - 60 minut.
Schłodzone ciasto rozwałkować na papierze do pieczenia na grubość 3 - 4 mm, na kształt koła. Można delikatnie podsypać mąką. Śliwki pokroić w plasterki i układać w taki sposób, by plasterki na siebie zachodziły, pamiętając aby zostawić ok. 3 cm wolnego ciasta od brzegu.
Posypać cukrem, oprószyć cynamonem, a brzegi ciasta zwinąć do środka, lekko je zlepiając. Brzegi posmarować roztrzepanym jajkiem. Delikatnie przesunąć całość na blachę do pieczenia.
Piec w temperaturze 190 stopni C około 45 - 60 minut.
Przed podaniem posypać cukrem pudrem.
Smacznego!
0 komentarze:
Prześlij komentarz