Sernik jagodowy

Miało być ciasto bez pieczenia, ale jak zobaczyłam to fioletowe cudu, od razu był jasne, że będzie piekła sernik ;) Wygląda przepięknie, smakuje wybornie i jest banalnie posty w wykonaniu. Dla większego kontrastu, spód przygotowałam z kruchych ciastek kakaowych.




Składniki na spód:
  • 168 g ciastek kakaowych (użyłam jednego opakowania Łakotek)
  • 50 g roztopionego masła 

Składniki na masę serową:
  • 600 g twarogu półtłustego lub tłustego, zmielonego przynajmniej trzykrotnie
  • 2 łyżeczki ekstraktu z wanilii
  • 200 g drobnego cukru do wypieków 
  • 3 jajka
  • 1,5 łyżki mąki pszennej
  • 1 łyżka soku z cytryny
  • 200 g jagód

Polewa:
  • 250 ml gęstej kwaśnej śmietany 18%
  • 2 łyżki cukru pudru
  • 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii 


Ciastka i masło wrzucić do malaksera i zmiksować do otrzymania masy ciasteczkowej o konsystencji mokrego piasku.

Tortownicę o średnicy 23 cm wyłożyć papierem do pieczenia, samo dno. Na papier wysypać ciasteczka. Wyrównać, dokładnie wklepać w dno formy i schłodzić przez pół godziny w lodówce.

Wszystkie składniki na masę serową zmiksować do połączenia (powinny być w temperaturze pokojowej). Nie miksować zbyt długo, by niepotrzebnie nie napowietrzać masy. Masę serową wylać na schłodzony spód, wyrównać.

Piec w temperaturze 150ºC przez około 60 - 75 minut. Gotowy sernik powinien być ścięty i sprężysty na wierzchu.

Na gotowy sernik delikatnie wyłożyć polewę, aby ją przygotować wystarczy połączyć wszystkie składniki. Następnie piec jeszcze 10 minut. Wystudzić w lekko uchylonym piekarniku i schłodzić w lodówce przez około 12 godzin.


Smacznego!



Oryginalny przepis Moje Wypieki.



0 komentarze:

Prześlij komentarz