Czekoladowa tarta z malinami

Coś dla wielbicieli czekolady - tarta czekoladowa z malinami ;) Kruchy czekoladowy spód i obłędnie czekoladowy krem nadają tarcie intensywny smak. Do tego owoce, które dodają odrobinę świeżości i przełamują wszechogarniającą intensywność czekolady. Na prawdę nie można się jej oprzeć ;) Jest bardzo szybka i prosta w wykonaniu i co najważniejsze podczas upalnych dni - jest to przepis bez pieczenia ;)





Składniki na spód:
  • 160 g ciastek typu Oreo
  • 160 g kruchych ciastek kakaowych (użyłam Łakotek)
  • 100 g gorzkiej czekolady
  • masło do posmarowania formy

Składniki na krem czekoladowy:
  • ¼ szklanki kakao
  • ¼ szklanki wody
  • ¼ szklanki cukru
  • 200 ml śmietany kremówki 30%
  • 80 g masła
  • 200 g gorzkiej czekolady

Dodatkowo:
  • 500 g malin


Formę o średnicy 26 cm posmarować masłem. Czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej, a ciastka rozdrobnić, najłatwiej przy pomocy malaksera. Do pokruszonych ciastek dodać roztopioną czekoladę i dokładnie zmiksować aż powstanie czekoladowa pasta. Powstałą mieszanką wyłożyć spód i boki formy, mocno dociskają. Schować do lodówki na czas przygotowywania kremu czekoladowego.

W rondelku wymieszać kakao, cukier oraz wodę. Podgrzewać, stopniowo dodając śmietanę. Do powstałej gładkiej masy dodać pokrojone masło, doprowadzić do wrzenia. Następnie zdjąć z palnika i dodać połamaną na kostki czekoladę. Mieszać aż się rozpuści. Następnie całość gotować na małym ogniu do zgęstnienia ok. 20 minut.

Gotową i przestudzoną masę przelać na spód i wstawić do lodówki. Ułożyć maliny gdy masa trochę stężeje (ok. ½ godziny). Następnie schłodzić jeszcze ok. 2 godziny lub do momentu, aż masa całkowicie zesztywnieje.



Smacznego!




Oryginalny przepis Kwestia Smaku.

0 komentarze:

Prześlij komentarz