Babeczki kokosowe z Raffaello

Babeczki „na bogato” ;) Obłędnie kokosowe babeczki z domową konfiturą z malin, kremem z białej czekolady i pralinkami Raffaello. Każda, absolutnie każda część składowa babeczek jest pyszna, a kiedy próbujecie ich razem - smakują po prostu niebiańsko. Są bardzo, ale to bardzo słodkie, a poniższy przepis uwzględnia już moje modyfikacje.


Uwaga: wieczór wcześniej należy przygotować krem z białej czekolady.





Składniki na około 12 szt.:
  • 150 g masła 
  • 90 g drobnego cukru do wypieków 
  • 3 duże jajka 
  • 120 g mąki pszennej 
  • 70 g wiórków kokosowych 
  • 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia 
  • 2 łyżeczki likieru kokosowego lub 1 łyżeczka aromatu kokosowego 

Krem z białej czekolady:
  • 200 g białej czekolady, posiekanej 
  • 300 ml śmietany kremówki 30% lub 36% 

Dodatkowo:
  • pół szklanki konfitury z malin  lub dżemu malinowego  
  • 40 g wiórków kokosowych 
  • 12 pralinek Raffaello 

Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej. Mąkę i proszek do pieczenia przesiać, wymieszać z wiórkami kokosowymi, odłożyć.

W misie miksera utrzeć masło z cukrem na jasną, puszystą masę. Dodawać jajka, jedno po drugim, miksując po każdym dodaniu. Dodać odłożone wcześniej suche składniki, likier kokosowy i wymieszać szpatułką do połączenia się składników. 

Blachę do muffinów wyłożyć papilotkami, ciasta nałożyć do 3/4 ich wysokości.

Piec około 25 minut w temperaturze 170ºC lub do tzw. suchego patyczka. Wyjąć, wystudzić na kratce.

Śmietanę kremówkę podgrzać w małym garnuszku, prawie do wrzenia, zestawić z palnika. Dodać białą czekoladę, odstawić na 2 minuty. Po tym czasie wymieszać, do roztopienia się czekolady. Wystudzić, wstawić do lodówki do schłodzenia na minimum 12 godzin.

Wystudzone babeczki lekko wydrążyć od góry (ja używam przyrządu do wydrążania jabłek choć są specjalne przyrządy do wydrążania babeczek, można też użyć łyżeczki). Wypełnić dżemem.

Schłodzoną masę czekoladową wyjąć z lodówki i ubić (końcówkami miksera do ubijania białek), do otrzymania gęstego kremu. Krem przełożyć do rękawa cukierniczego z ozdobną końcówkąi ozdobić babeczki. Krem obsypać wiórkami kokosowymi, na wierzch każdej babeczki wyłożyć Raffaello.

Przechowywać w lodówce.



Smacznego!







Oryginalny przepis niezawodne Moje Wypieki ;)

2 komentarze:

  1. Uwielbiam kokosowe babeczki. Twoje cudnie wyglądają!

    OdpowiedzUsuń