Puree z dyni

Przygotowanie puree jest bardzo proste. Doskonale sprawdza się jako baza do dań i deserów. W lodówce można je przechowywać przez 3-4 dni lub zamrozić. Można również przełożyć do słoików, ale w tym przypadku zalecam trzykrotną pasteryzację (czyli metodą tyndalizacji, wówczas pasteryzujemy przetwory przez trzy dni w odstępach 24 godzinnych).






Składniki: 

  • dynia (w dowolnej ilości) 
  • oliwa 

Dynię pozbawiamy pestek i obieramy ze skóry. Miąższ kroimy w kostkę, układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i skraplamy oliwą. Pieczemy w temperaturze 180 stopni do miękkości. Czas pieczenia zależy od rodzaju i wielkości kawałków. Zazwyczaj 20-30 minut. Upieczone kawałki studzimy i miksujemy blenderem na puree. 


Smacznego!



Przepis pochodzi z bloga Filozofia Smaku.

0 komentarze:

Prześlij komentarz