Propozycja na nadchodzące Halloween. Czekoladowe babeczki z Coca-Colą: smaczną, choć o kiepskiej reputacji ;) Można zastąpić ją innym napojem, a nawet wodą, warunek - gazowaną. Bąbelki są tu istotne - nadają muffinom lekkości. Całość dopełnia intensywnie czerwony krem i chorągiewki z potworkami.
Składniki na 12 babeczek:
- 200 g mąki pszennej np. tortowej
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 4 łyżki kakao
- 160 g ciemnego cukru muscovado
- 150 ml napoju gazowanego typu Coca - Cola
- 100 ml oleju słonecznikowego
- 2 jajka
- 2 łyżeczki ekstraktu z wanilii
Składniki na krem:
- 170 g masła, w temperaturze pokojowej
- 1 i 1/4 szklanki cukru pudru
- 200 g serka kremowego typu philadelphia
- barwnik spożywczy czerwony w żelu (ilość wedle uznania)
Wszystkie składniki powinny mieć temperaturę pokojową.
W jednym naczyniu wymieszać suche składniki: mąkę pszenną, proszek do pieczenia, kakao, cukier. Przesiać, odłożyć.
W drugim mokre - roztrzepane jajka, colę, olej, wanilię.
Połączyć zawartość obu naczyń, mieszając krótko, tylko do połączenia się składników.
Foremkę do muffinów wyłożyć papilotkami, nałożyć do nich ciasta, do 3/4 wysokości papilotki. Piec w temperaturze 175ºC (bez termoobiegu) przez około 25 minut lub dłużej do tzw. suchego patyczka. Wystudzić.
Masło utrzeć z cukrem pudrem do uzyskania jasnego i puszystego kremu (mikserem przez kilka minut). Następnie dodać serek kremowy, nie zaprzestając ucierania. Na samym końcu do kremu wmiksować barwniki. Schłodzić przez 30 - 45 minut.
Krem przełożyć do rękawa cukierniczego z ozdobną nasadką i udekorować babeczki. Na koniec udekorować chorągiewkami.
Przechowywać w lodówce do 5 dni.
W jednym naczyniu wymieszać suche składniki: mąkę pszenną, proszek do pieczenia, kakao, cukier. Przesiać, odłożyć.
W drugim mokre - roztrzepane jajka, colę, olej, wanilię.
Połączyć zawartość obu naczyń, mieszając krótko, tylko do połączenia się składników.
Foremkę do muffinów wyłożyć papilotkami, nałożyć do nich ciasta, do 3/4 wysokości papilotki. Piec w temperaturze 175ºC (bez termoobiegu) przez około 25 minut lub dłużej do tzw. suchego patyczka. Wystudzić.
Masło utrzeć z cukrem pudrem do uzyskania jasnego i puszystego kremu (mikserem przez kilka minut). Następnie dodać serek kremowy, nie zaprzestając ucierania. Na samym końcu do kremu wmiksować barwniki. Schłodzić przez 30 - 45 minut.
Krem przełożyć do rękawa cukierniczego z ozdobną nasadką i udekorować babeczki. Na koniec udekorować chorągiewkami.
Przechowywać w lodówce do 5 dni.
Smacznego!
0 komentarze:
Prześlij komentarz