Babeczki na Halloween

Propozycja na nadchodzące Halloween. Czekoladowe babeczki z Coca-Colą: smaczną, choć o kiepskiej reputacji ;) Można zastąpić ją innym napojem, a nawet wodą, warunek - gazowaną. Bąbelki są tu istotne - nadają muffinom lekkości. Całość dopełnia intensywnie czerwony krem i chorągiewki z potworkami.







Składniki na 12 babeczek:
  • 200 g mąki pszennej np. tortowej
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 4 łyżki kakao
  • 160 g ciemnego cukru muscovado
  • 150 ml napoju gazowanego typu Coca - Cola
  • 100 ml oleju słonecznikowego
  • 2 jajka
  • 2 łyżeczki ekstraktu z wanilii


Składniki na krem:
  • 170 g masła, w temperaturze pokojowej
  • 1 i 1/4 szklanki cukru pudru
  • 200 g serka kremowego typu philadelphia
  • barwnik spożywczy czerwony w żelu (ilość wedle uznania) 

Wszystkie składniki powinny mieć temperaturę pokojową.

W jednym naczyniu wymieszać suche składniki: mąkę pszenną, proszek do pieczenia, kakao, cukier. Przesiać, odłożyć.

W drugim mokre - roztrzepane jajka, colę, olej, wanilię.

Połączyć zawartość obu naczyń, mieszając krótko, tylko do połączenia się składników.

Foremkę do muffinów wyłożyć papilotkami, nałożyć do nich ciasta, do 3/4 wysokości papilotki. Piec w temperaturze 175ºC (bez termoobiegu) przez około 25 minut lub dłużej do tzw. suchego patyczka. Wystudzić.

Masło utrzeć z cukrem pudrem do uzyskania jasnego i puszystego kremu (mikserem przez kilka minut). Następnie dodać serek kremowy, nie zaprzestając ucierania. Na samym końcu do kremu wmiksować barwniki. Schłodzić przez 30 - 45 minut.

Krem przełożyć do rękawa cukierniczego z ozdobną nasadką i udekorować babeczki. Na koniec udekorować chorągiewkami.

Przechowywać w lodówce do 5 dni.



Smacznego!










Oryginalne przepisy Moje Wypieki.

0 komentarze:

Prześlij komentarz