Babeczki dyniowe

Nastała jesień więc w kuchni króluje dynia ;) Pierwsza propozycja to babeczki z dodatkiem puree z dyni. Skromne, ale jakże aromatyczne. Całość uzupełnia aksamitny krem.





Składniki na 18 babeczek:
  • 230 g masła
  • 1 szklanka drobnego cukru do wypieków
  • 4 jajka
  • 1 szklanka puree z dyni
  • 1 szklanka kwaśnej śmietany 18%
  • 2 łyżeczki ekstraktu z wanilii
  • szczypta soli
  • 3 szklanki mąki pszennej
  • 1 łyżka cynamonu
  • 2 łyżeczki sody oczyszczonej


Krem:

  • 250 g serka kanapkowego typu Philadelphia
  • 5 łyżek masła
  • 2 łyżeczki ekstraktu z wanilii
  • 1 szklanka cukru pudru


Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej; składniki suche (mąka, cynamon, soda) przesiane. 

Masło utrzeć z cukrem (mikserem) do otrzymania jasnej i puszystej masy. Wbijać jajka, jedno po drugim, miksując do połączenia się składników po każdym dodaniu.

Śmietanę, puree z dyni, ekstrakt z wanilii wymieszać. Dodawać do masy maślanej, na zmianę z przesianymi składnikami suchymi, miksując tylko do połączenia się składników, nie dłużej.

Formę do muffinów wyłożyć papilotkami. Nałożyć do nich ciasta, do 3/4 wysokości papilotki.

Piec w temperaturze 180ºC przez około 30 - 35 minut do tzw. suchego patyczka (jeśli zdecydujecie się upiec jedną dużą babkę, pieczenie będzie trwało dłużej, około 60 minut). Wyjąć, przestudzić.

Wszystkie składniki na krem połączyć do uzyskania jednolitej masy. Gotowy krem przełożyć do rękawa cukierniczego i udekorować babeczki.

Smacznego!






Oryginalny przepis Moje Wypieki.

2 komentarze: