Jabłkowe róże z ciasta francuskiego

Absolutny hit tej jesieni - babeczki różyczki. Urzekają wyglądem i prostotą wykonania. Ja również nie mogłam się im oprzeć ;) I dobrze, bo smakuję  nieziemsko, aż ciężko uwierzyć, że ich przygotowanie nie zajmuje wieków i nie wymaga specjalnych zdolności ;) Radzę od razu wykorzystać dwa opakowania ciasta francuskiego, bo znikają w mgnieniu oka ;)





Składniki na 9 szt.:
  • 1 opakowanie ciasta francuskiego
  • 3 jabłka, najlepiej z czerwoną skórką
  • 1 łyżeczka mielonego cynamonu
  • 2 łyżki brązowego cukru
  • 2 szklanki wody
  • 2 łyżki białego cukru
  • sok z ok. 1/4 cytryny
  • 1 jajko

Dodatkowo:
  • cukier puder do posypania


Piekarnik nagrzać do 180 stopni Celsjusza (grzanie góra-dół, bez termoobiegu). Przygotować foremkę do muffinów (na 12 wgłębień). Można użyć papilotki lub zagłębienia posmarować tłuszczem.  
Jabłka przekroić na pół, usunąć gniazda nasienne i pokroić na bardzo cienkie plasterki. 

2 szklanki wody doprowadzić do wrzenia w niewielkim rondelku. Wodę należy zakwasić sokiem z cytryny i wsypać cukier, mieszać aż się rozpuści. Do wody włożyć plasterki jabłek i gotować ok. 2 minuty. Dzięki temu plasterki będą elastyczne. Jabłka odsączyć na durszlaku.

Ciasto należy lekko rozwałkować i pokroić wzdłuż dłuższego boku na paski o szerokości 2-3 cm.
Każdy z pasków posypujemy mieszanką cukru i cynamonu. Następnie układamy kawałki jabłek tak, aby lekko na siebie zachodziły. Pasek rolujemy i wkładamy do foremki. 

Włożyć do nagrzanego piekarnika i piec ok. 35 minut. Najlepiej smakują ciepłe posypane cukrem pudrem.


Smacznego!





Oryginalny przepis Ale Dobre.


0 komentarze:

Prześlij komentarz