Kolejna propozycja na szybkie ciasteczka na Halloween. Tym razem kruche cynamonowe ciasteczka z czekoladową pajęczyną, na widok których usłyszycie krzyk- zachwytu, oczywiście ;)
Składniki na 20 szt.:
Lukier
Dodatkowo:
Smacznego!
Oryginalny przepis Kuchnia Agaty.
Składniki na 20 szt.:
- 90 g masła
- 200 g mąki pszennej
- 100 g cukru
- 1/2 łyżeczki cynamonu
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 1 jajko
- szczypta soli
Lukier
- szklanka cukru pudru
- 2 łyżki gorącej wody
- 1 łyżka soku z cytryny
Dodatkowo:
- 50 g gorzkiej czekolady
Wszystkie składniki na ciastka
połączyć i zagnieść ciasto. Po wyrobieniu wkładamy do lodówki na ok. 30 min.
Po tym czasie rozwałkuj na grubość ok.2-3 mm i wytnij kółka (jeśli nie masz okrągłej foremki możesz użyć szklanki).
Ułóż na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia, piecz ok. 10-12 minut w temp. 180 C, do lekkiego zarumienienia brzegów. Ostudź.
Z cukru pudru, gorącej wody i soku z cytryny utrzyj lukier. Pokryj nim całą powierzchnię ciasteczek, odstaw do wysuszenia.
Czekoladę rozpuść w kąpieli wodnej. Z papieru do pieczenia uformuj stożek zakończony małą dziurką i przełóż do niego czekoladę. Przez dziurkę wyciskaj czekoladę "malując" nią pajęczynę.
Po tym czasie rozwałkuj na grubość ok.2-3 mm i wytnij kółka (jeśli nie masz okrągłej foremki możesz użyć szklanki).
Ułóż na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia, piecz ok. 10-12 minut w temp. 180 C, do lekkiego zarumienienia brzegów. Ostudź.
Z cukru pudru, gorącej wody i soku z cytryny utrzyj lukier. Pokryj nim całą powierzchnię ciasteczek, odstaw do wysuszenia.
Czekoladę rozpuść w kąpieli wodnej. Z papieru do pieczenia uformuj stożek zakończony małą dziurką i przełóż do niego czekoladę. Przez dziurkę wyciskaj czekoladę "malując" nią pajęczynę.
Smacznego!
0 komentarze:
Prześlij komentarz