Ciasteczka na Halloween

Kolejna propozycja na szybkie ciasteczka na Halloween. Tym razem kruche cynamonowe ciasteczka z czekoladową pajęczyną, na widok których usłyszycie krzyk- zachwytu, oczywiście ;)






Składniki na 20 szt.:
  • 90 g masła
  • 200 g mąki pszennej
  • 100 g cukru
  • 1/2 łyżeczki cynamonu
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1 jajko
  • szczypta soli

Lukier
  • szklanka cukru pudru
  • 2 łyżki gorącej wody
  • 1 łyżka soku z cytryny

Dodatkowo:
  • 50 g gorzkiej czekolady

Wszystkie składniki na ciastka połączyć i zagnieść ciasto. Po wyrobieniu wkładamy do lodówki na ok. 30 min.

Po tym czasie rozwałkuj na grubość ok.2-3 mm i wytnij kółka (jeśli nie masz okrągłej foremki możesz użyć szklanki).

Ułóż na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia, piecz ok. 10-12 minut w temp. 180 C, do lekkiego zarumienienia brzegów. Ostudź.

Z cukru pudru, gorącej wody i soku z cytryny utrzyj lukier. Pokryj nim całą powierzchnię ciasteczek, odstaw do wysuszenia.

Czekoladę rozpuść w kąpieli wodnej. Z papieru do pieczenia uformuj stożek zakończony małą dziurką i przełóż do niego czekoladę. Przez dziurkę wyciskaj czekoladę "malując" nią pajęczynę.



Smacznego!






Oryginalny przepis Kuchnia Agaty.

0 komentarze:

Prześlij komentarz