Ciasto miodowe (stefanka)

Kolejna świąteczna propozycja. Ciasto miodowe, przekładane masą z kaszy manny. Ciasto należy wykonać z wyprzedzeniem, gdyż najlepiej smakuje na 2-3 dzień po upieczeniu. Najlepiej przechowywać zawinięte w papier do pieczenia w lodówce. Oryginalny przepis uzupełniłam o powidła śliwkowe.





Składniki na ciasto:
  • 1 szklanka cukru pudru
  • 150 g sztucznego lub naturalnego miodu
  • 4 szklanki mąki pszennej
  • 1 łyżeczka sody
  • 1 torebka cukru waniliowego 
  • 2 jajka 
  • 120 g masła


Składniki na masę:

  • 1/2 litra mleka
  • 4 łyżki kaszy manny
  • 2 łyżki budyniu waniliowego
  • 1 torebka cukru waniliowego
  • 3 łyżki cukru pudru
  • 180 g masła
  • 1 łyżeczka ekstraktu lub aromatu migdałowego



Dodatkowo: 
  • Powidła śliwkowe

Masło z miodem rozpuścić w garnku. Po przestudzeniu połączyć z pozostałymi składnikami i wyrobić ciasto. Gotowe podzielić na 3 części. 

Przygotować średnią formę o wymiarach około 20 x 30 cm. Piekarnik nagrzać do 180 stopni. Zagnieść ciasto z podanych składników (wcześniej roztopić masło razem z miodem i ostudzić, z płynnym masłem łatwiej jest zagnieść ciasto). Ciasto podzielić na 3 części, każdą część rozwałkować na placek o wymiarach formy, najlepiej bezpośrednio na papierze do pieczenia. Placki wkładać kolejno do formy i piec w nagrzanym piekarniku. Każdy placek piec przez 15 minut.

Ugotować kaszę na mleku, dodać budyń, cukier waniliowy i cukier puder. Wymieszać i ostudzić. Utrzeć masło i dodawać po łyżce ostudzoną kaszę, na koniec dodać ekstrakt migdałowy.

Masę podzielić na trzy części. Każdy z placków posmarować powidłami, a następnie 1/3 masy z kaszy manny. Wierzch można udekorować wedle uznania np. tartą czekoladą. 

Smacznego :)








Oryginalny przepis z bloga Kwestia Smaku.





0 komentarze:

Prześlij komentarz