Przygotowania do Świąt czas zacząć :) Uwielbiam zabawę z piernikami, a najbardziej wspomnienia, które przywołuje. Zapach roznosi się po całym domu. Tym razem wygrzebałam przepis, z którego korzystałam jako mała dziewczynka :) Przepis pochodzi ze strony Wielkie Żarcie.
Składniki na około 100 szt.
- 1 kg mąki
- 1 kostka masła
- 400 g miodu
- 1/2 szklanki cukru
- 2 przyprawy do piernika
- 2 łyżki kakao
- 2 łyżeczki sody
- 4 jajka
Masło, mód, cukier, kakao i przyprawę do piernika włożyć do rondelka i roztopić. Przestudzoną masę dodać do mąki wymieszanej z sodą i wbić jajka.
Wyrobić ciasto na jednolitą masę. Wstawić do lodówki na minimum godzinę.
Ciasto podzielić na 4 porcje, aby łatwiej je było wałkować. Rozwałkować na grubość 3-4 mm, podsypując mąką.
Piec w temperaturze 170ºC przez ok. 10 minut. Dekorować po wystudzeniu, albo przed samymi Świętami.
Lukier
- 2 szklanki cukru pudru
- kilka łyżek gorącej wody
Przechowywać w szczelnie zamkniętym pojemniku, aby pierniki zdążyły zmięknąć.
0 komentarze:
Prześlij komentarz