Pierniczki II

Przygotowania do Świąt czas zacząć :) Uwielbiam zabawę z piernikami, a najbardziej wspomnienia, które przywołuje. Zapach roznosi się po całym domu. Tym razem wygrzebałam przepis, z którego korzystałam jako mała dziewczynka :) Przepis pochodzi ze strony Wielkie Żarcie.





Składniki na około 100 szt.


  • 1 kg mąki
  • 1 kostka masła
  • 400 g miodu
  • 1/2 szklanki cukru
  • 2 przyprawy do piernika
  • 2 łyżki kakao
  • 2 łyżeczki sody 
  • 4 jajka


Masło, mód, cukier, kakao i przyprawę do piernika włożyć do rondelka i roztopić. Przestudzoną masę dodać do mąki wymieszanej z sodą i wbić jajka.

Wyrobić ciasto na jednolitą masę. Wstawić do lodówki na minimum godzinę.

Ciasto podzielić na 4 porcje, aby łatwiej je było wałkować. Rozwałkować na grubość 3-4 mm, podsypując mąką.

Piec w temperaturze 170ºC przez ok. 10 minut. Dekorować po wystudzeniu, albo przed samymi Świętami. 



Lukier

  • 2 szklanki cukru pudru
  • kilka łyżek gorącej wody

Przechowywać w szczelnie zamkniętym pojemniku, aby pierniki  zdążyły zmięknąć.


Smacznego :)






0 komentarze:

Prześlij komentarz