Świąteczne ciasteczka imbirowe

Rozgrzewające, bardzo imbirowe i niesamowicie aromatyczne - nie tylko świąteczne ;) Idealne na tę porę roku. Może je przechowywać przez 7 dni w szczelnie zamkniętym opakowaniu.


Składniki na około 50 ciastek:
  • 2 szklanki mąki pszennej
  • 3 łyżki zmielonego imbiru
  • 1 łyżeczka cynamonu
  • 1 łyżeczka sody oczyszczonej
  • 1/4 łyżeczki zmielonych goździków
  • 1/4 łyżeczki soli
  • 170 g masła, w temperaturze pokojowej
  • 2/3 szklanki drobnego cukru do wypieków
  • 1/2 szklanki ciemnego cukru brązowego
  • 1 duże jajko
  • 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii


Dodatkowo:
  • cukier do obtoczenia ciastek


Mąkę wymieszać z imbirem, cynamonem, sodą, goździkami, solą. 
Następnie utrzeć masło na puszystą masę, stopniowo dodając oba cukry i nadal ucierając. Dodać jajko, wanilię.
Do masy maślanej wsypać odłożone suche składniki i zmiksować. Powstała masa będzie bardzo miękka, lecz nie klejąca (można schłodzić w lodówce).
Obtaczając dłonie w mące formować kulki wielkości niedużego orzecha włoskiego, obtaczać w dodatkowym cukrze i układać na wyłożonej papierem do pieczenia blaszce, w sporej odległości od siebie (mocno rosną na boki). Ciasteczka spłaszczyć dłonią.
Piec w temperaturze 175ºC przez 12 - 18 minut do lekkiego zezłocenia. Ciastka dłużej pieczone będą bardziej kruche na zewnątrz. Studzić na kratce. 

Smacznego!






Przepis z bloga Moje Wypieki.

0 komentarze:

Prześlij komentarz