Rozgrzewające, bardzo imbirowe i niesamowicie aromatyczne - nie tylko świąteczne ;) Idealne na tę porę roku. Może je przechowywać przez 7 dni w szczelnie zamkniętym opakowaniu.
Składniki na około 50 ciastek:
- 2 szklanki mąki pszennej
- 3 łyżki zmielonego imbiru
- 1 łyżeczka cynamonu
- 1 łyżeczka sody oczyszczonej
- 1/4 łyżeczki zmielonych goździków
- 1/4 łyżeczki soli
- 170 g masła, w temperaturze pokojowej
- 2/3 szklanki drobnego cukru do wypieków
- 1/2 szklanki ciemnego cukru brązowego
- 1 duże jajko
- 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
Dodatkowo:
- cukier do obtoczenia ciastek
Mąkę wymieszać z imbirem, cynamonem, sodą, goździkami, solą.
Następnie utrzeć masło na puszystą masę, stopniowo dodając oba cukry i nadal ucierając. Dodać jajko, wanilię.
Do masy maślanej wsypać odłożone suche składniki i zmiksować. Powstała masa będzie bardzo miękka, lecz nie klejąca (można schłodzić w lodówce).
Obtaczając dłonie w mące formować kulki wielkości niedużego orzecha włoskiego, obtaczać w dodatkowym cukrze i układać na wyłożonej papierem do pieczenia blaszce, w sporej odległości od siebie (mocno rosną na boki). Ciasteczka spłaszczyć dłonią.
Piec w temperaturze 175ºC przez 12 - 18 minut do lekkiego zezłocenia. Ciastka dłużej pieczone będą bardziej kruche na zewnątrz. Studzić na kratce.
Smacznego!
Przepis z bloga Moje Wypieki.
0 komentarze:
Prześlij komentarz