Sernik waniliowy

Dawno nie robiłam sernika więc postanowiłam wypróbować jeden z nowo odkrytych przepisów. Już sama nazwa wydała się bardzo interesująca ;) jako wielka miłośniczka wanilii, nie mogłam przejść koło niego obojętnie ;) Sernik jest po prostu przepyszny ;) Lekki, puszysty i delikatny w smaku. Kolejny atut to łatwość wykonania, ale potrzeba odrobiny cierpliwości, warto aby po upieczeniu schłodził się w lodówce min. 8 godzin, więc lepiej przygotować go dzień przed planowanym podaniem.





Składniki na spód:
  • 200 g ciastek pełnoziarnistych typu digestive
  • 75 g roztopionego masła



Składniki na masę serową:

  • 500 g twarogu półtłustego lub tłustego, zmielonego przynajmniej dwukrotnie 
  • 225 ml śmietany kremówki 30%
  • 1 łyżka mąki ziemniaczanej
  • 2 łyżeczki ekstraktu z wanilii lub 1 łyżeczka pasty z wanilii
  • 3 jajka
  • 120 g drobnego cukru do wypieków



Ciastka i masło wrzucić do malaksera i zmiksować do otrzymania masy ciasteczkowej o konsystencji mokrego piasku.

Tortownicę o średnicy 23 cm wyłożyć papierem do pieczenia, samo dno. Na papier wysypać ciasteczka. Wyrównać, dokładnie wklepać w dno formy i schłodzić przez pół godziny w lodówce.

Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej.

W misie umieścić wszystkie składniki. Zmiksować do połączenia, nie miksować zbyt długo, by niepotrzebnie nie napowietrzać masy serowej - napowietrzony sernik mocno urośnie, a potem opadnie.

Masę serową wylać na schłodzony spód, wyrównać.

Piec w temperaturze 150ºC przez około 60 minut. Gotowy sernik powinien być ścięty i sprężysty na wierzchu. Wystudzić w lekko uchylonym piekarniku, następnie schłodzić w lodówce przez około 12 godzin.



Smacznego :)








Oryginalny przepis pochodzi z Moje Wypieki.

2 komentarze:

  1. Stwierdzam, że jesteś moim guru piekarniczym ;)
    Mój sernik na Wielkanoc miał centymetr grubości, nazwałam go sernikiem upadłym. Twój sernik wygląda kusząco. Właśnie wspominaliśmy niedawno jak to kiedyś w cukierniach były takie ciężkie krakowskie serniki, można było nimi zabić, ale jednak smak dzieciństwa ;)

    OdpowiedzUsuń
  2. Dziękuję bardzo :) Muszę przyznać, że ten jest wyjątkowo udany ;) Chętnie się podzielimy :))

    OdpowiedzUsuń