Dawno
nie robiłam sernika więc postanowiłam wypróbować jeden z nowo
odkrytych przepisów. Już sama nazwa wydała się bardzo
interesująca ;) jako wielka miłośniczka wanilii, nie mogłam
przejść koło niego obojętnie ;) Sernik jest po prostu przepyszny
;) Lekki, puszysty i delikatny w smaku. Kolejny atut to łatwość
wykonania, ale potrzeba odrobiny cierpliwości, warto aby po
upieczeniu schłodził się w lodówce min. 8 godzin, więc lepiej przygotować go dzień przed planowanym podaniem.
Składniki na spód:
- 200 g ciastek pełnoziarnistych typu digestive
- 75 g roztopionego masła
Składniki na masę serową:
- 500 g twarogu półtłustego lub tłustego, zmielonego przynajmniej dwukrotnie
- 225 ml śmietany kremówki 30%
- 1 łyżka mąki ziemniaczanej
- 2 łyżeczki ekstraktu z wanilii lub 1 łyżeczka pasty z wanilii
- 3 jajka
- 120 g drobnego cukru do wypieków
Ciastka
i masło wrzucić do malaksera i zmiksować do otrzymania masy
ciasteczkowej o konsystencji mokrego piasku.
Tortownicę
o średnicy 23 cm wyłożyć papierem do pieczenia, samo dno. Na
papier wysypać ciasteczka. Wyrównać, dokładnie wklepać w dno
formy i schłodzić przez pół godziny w lodówce.
Wszystkie
składniki powinny być w temperaturze pokojowej.
W
misie umieścić wszystkie składniki. Zmiksować do połączenia,
nie miksować zbyt długo, by niepotrzebnie nie napowietrzać masy
serowej - napowietrzony sernik mocno urośnie, a potem opadnie.
Masę
serową wylać na schłodzony spód, wyrównać.
Piec
w temperaturze 150ºC przez około 60 minut. Gotowy sernik powinien
być ścięty i sprężysty na wierzchu. Wystudzić w lekko uchylonym
piekarniku, następnie schłodzić w lodówce przez około 12 godzin.
Smacznego
:)
Stwierdzam, że jesteś moim guru piekarniczym ;)
OdpowiedzUsuńMój sernik na Wielkanoc miał centymetr grubości, nazwałam go sernikiem upadłym. Twój sernik wygląda kusząco. Właśnie wspominaliśmy niedawno jak to kiedyś w cukierniach były takie ciężkie krakowskie serniki, można było nimi zabić, ale jednak smak dzieciństwa ;)
Dziękuję bardzo :) Muszę przyznać, że ten jest wyjątkowo udany ;) Chętnie się podzielimy :))
OdpowiedzUsuń