Sernik na cieście biszkoptowym z chrupiącym wykończeniem. Biszkopt ma delikatny bezowy charakter. Idealne połączenie truskawek z delikatnym kremem. Dosłownie rozpływa się w ustach. Doskonały deser na ciepłe dni.
- 3 jajka, oddzielnie żółtka i białka
- 1 szklanka cukru pudru
- 1/3 szklanki mąki pszennej
- 1/3 szklanki mąki ziemniaczanej
Krem:
- 250 g twarogu (potrójnie zmielonego)
- ¾ szklanki cukru pudru
- 500 g mascarpone
- 2 łyżeczki ekstraktu z wanilii
- 2 łyżki soku z cytryny
- 3 łyżki mleka
Truskawkowa frużelina:
- 1 szklanka truskawek
- 3 łyżki cukru
- 1 kisiel truskawkowy błyskawiczny (słodka chwila)
Dodatkowo:
- 500 g truskawek
- cukier puder do dekoracji
Tortownicę o średnicy 21 cm z odpinaną obręczą posmarować masłem i oprószyć bułką tartą lub zmielonymi Piekarnik nagrzać do 180 stopni.
Żółtka ucierać z połową cukru pudru przez około 5 minut, aż powstanie gęsta i puszysta piana.
W drugiej misce ubijać białka z resztą cukru pudru przez około 5 minut, aż powstanie sztywna i błyszcząca piana. Połączyć ją z utartymi żółtkami (można mikserem na wolnych obrotach lub drewnianą łyżką), a następnie z przesianą mąką pszenną i ziemniaczaną.
Masę wyłożyć do przygotowanej formy i piec przez około 30 minut, aż wierzch ciasta będzie złoty i chrupiący. Studzić przez 15 minut w formie, następnie wyjąć ciasto na kratkę i całkowicie ostudzić.
Twaróg zmielić trzykrotnie i ucierać z cukrem pudrem przez około 4 minuty, aż będzie gładki. Dodawać, w dość krótkich odstępach czasowych, po jednej łyżce ser mascarpone, cały czas miksując oraz resztę składników: ekstrakt z wanilii, sok z cytryny i mleko.
Truskawki pokroić w plasterki i z cukrem przełożyć do garnuszka. Zagotować od czasu do czasu mieszając. Gotować przez minutę, następnie zdjąć z palnika, dodać kisiel i energicznie wymieszać. Ostudzić.
Gotowy biszkopt przekroić na 2 części, dolną część ułożyć na paterze, rozsmarować na nim ostudzoną frużelinę. Założyć obręcz tortownicy i dookoła ustawić połówki truskawek. Resztę truskawek przekroić również na połówki i wyłożyć na spód, tak aby leżały jedna obok drugiej. Przykryć kremem i drugim krążkiem biszkoptu. Posypać cukrem pudrem i wstawić do lodówki na minimum 1 - 2 godziny, przed podaniem udekorować listkami mięty.
Smacznego!
0 komentarze:
Prześlij komentarz