Sernik z truskawkami

Sernik na cieście biszkoptowym z chrupiącym wykończeniem. Biszkopt ma delikatny bezowy charakter. Idealne połączenie truskawek z delikatnym kremem. Dosłownie rozpływa się w ustach. Doskonały deser na ciepłe dni.





Biszkopt:
  • 3 jajka, oddzielnie żółtka i białka 
  • 1 szklanka cukru pudru 
  • 1/3 szklanki mąki pszennej 
  • 1/3 szklanki mąki ziemniaczanej 

Krem:
  • 250 g twarogu (potrójnie zmielonego) 
  • ¾ szklanki cukru pudru 
  • 500 g mascarpone 
  • 2 łyżeczki ekstraktu z wanilii 
  • 2 łyżki soku z cytryny 
  • 3 łyżki mleka

Truskawkowa frużelina:
  • 1 szklanka truskawek 
  • 3 łyżki cukru 
  • 1 kisiel truskawkowy błyskawiczny (słodka chwila) 

Dodatkowo:
  • 500 g truskawek 
  • cukier puder do dekoracji 


Tortownicę o średnicy 21 cm z odpinaną obręczą posmarować masłem i oprószyć bułką tartą lub zmielonymi Piekarnik nagrzać do 180 stopni.

Żółtka ucierać z połową cukru pudru przez około 5 minut, aż powstanie gęsta i puszysta piana.

W drugiej misce ubijać białka z resztą cukru pudru przez około 5 minut, aż powstanie sztywna i błyszcząca piana. Połączyć ją z utartymi żółtkami (można mikserem na wolnych obrotach lub drewnianą łyżką), a następnie z przesianą mąką pszenną i ziemniaczaną.

Masę wyłożyć do przygotowanej formy i piec przez około 30 minut, aż wierzch ciasta będzie złoty i chrupiący. Studzić przez 15 minut w formie, następnie wyjąć ciasto na kratkę i całkowicie ostudzić.

Twaróg zmielić trzykrotnie i ucierać z cukrem pudrem przez około 4 minuty, aż będzie gładki. Dodawać, w dość krótkich odstępach czasowych, po jednej łyżce ser mascarpone, cały czas miksując oraz resztę składników: ekstrakt z wanilii, sok z cytryny i mleko.

Truskawki pokroić w plasterki i z cukrem przełożyć do garnuszka. Zagotować od czasu do czasu mieszając. Gotować przez minutę, następnie zdjąć z palnika, dodać kisiel i energicznie wymieszać. Ostudzić.

Gotowy biszkopt przekroić na 2 części, dolną część ułożyć na paterze, rozsmarować na nim ostudzoną frużelinę. Założyć obręcz tortownicy i dookoła ustawić połówki truskawek. Resztę truskawek przekroić również na połówki i wyłożyć na spód, tak aby leżały jedna obok drugiej. Przykryć kremem i drugim krążkiem biszkoptu. Posypać cukrem pudrem i wstawić do lodówki na minimum 1 - 2 godziny, przed podaniem udekorować listkami mięty.

Smacznego!





Oryginalny przepis pochodzi z Kwestia Smaku.

0 komentarze:

Prześlij komentarz