Chwila oddechu po świątecznych słodkościach ;) Zdrowe, wilgotne i bardzo owocowe. Doskonale nadają się również na śniadanie.
Składniki
na około 18 sztuk:
- 100 g otrębów owsianych
- 300 ml mleka
- 300 g mąki pszennej
- 2 łyżeczki sody oczyszczonej
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 3 jajka
- 120 g drobnego cukru do wypieków
- 85 g cukru muscovado
- 300 ml oleju słonecznikowego
- 200 g mrożonych jagód
Wszystkie
składniki powinny być w temperaturze pokojowej.
Mleko
i otręby wymieszać w małym naczyniu; odstawić do momentu
przygotowania pozostałych składników.
Mąkę,
sodę, proszek, wymieszać. W drugim naczyniu roztrzepać widelcem
jajka, dodać olej, oba cukry i wymieszać.
Połączyć
zawartość wszystkich trzech naczyń i jagody, mieszając mało
dokładnie łyżką lub widelcem, by składniki się z grubsza
połączyły. Uwaga: nie używamy miksera.
Papilotki
do muffinek napełnić do ¾ wysokości.
Piec
w temperaturze 170ºC przez około 20 - 25 minut, do tzw. suchego
patyczka. Wystudzić na kratce.
Smacznego!
0 komentarze:
Prześlij komentarz