Muffiny otrębowe z jagodami

Chwila oddechu po świątecznych słodkościach ;) Zdrowe, wilgotne i bardzo owocowe. Doskonale nadają się również na śniadanie.




Składniki na około 18 sztuk:

  • 100 g otrębów owsianych
  • 300 ml mleka
  • 300 g mąki pszennej
  • 2 łyżeczki sody oczyszczonej
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 3 jajka
  • 120 g drobnego cukru do wypieków
  • 85 g cukru muscovado
  • 300 ml oleju słonecznikowego
  • 200 g mrożonych jagód



Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej.

Mleko i otręby wymieszać w małym naczyniu; odstawić do momentu przygotowania pozostałych składników.

Mąkę, sodę, proszek, wymieszać. W drugim naczyniu roztrzepać widelcem jajka, dodać olej, oba cukry i wymieszać.


Połączyć zawartość wszystkich trzech naczyń i jagody, mieszając mało dokładnie łyżką lub widelcem, by składniki się z grubsza połączyły. Uwaga: nie używamy miksera.
Papilotki do muffinek napełnić do ¾ wysokości.

Piec w temperaturze 170ºC przez około 20 - 25 minut, do tzw. suchego patyczka. Wystudzić na kratce.




Smacznego!





Przepis Moje Wypieki

0 komentarze:

Prześlij komentarz