Tarta czekoladowa z truskawkami

Wariacji na temat truskawek i czekolady będzie wiele, a oto jedna z nich ;) Ponieważ  sezon na truskawki coraz bliżej spodziewajcie się niejednego przepisu ;) Tym razem zainspirował mnie przepis na bloga Najsmaczniejsze.pl.




Kruchy spód
  • 160 g mąki tortowej
  • 120 g zimnego masła
  • 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
  • 1 jajko
  • 25 g kakao
  • 60 g cukru
  • szczypta soli

Czekoladowe ganache
  • 200 g śmietany 30%
  • 200 g czekolady 70%
  • 40 g miękkiego masła

Dodatkowo:
  • 200 g śmietany 30%
  • 250 g serka mascarpone
  • 250 g truskawek
  • cukier puder do posypania

Wszystkie składniki na kruchy spód umieścić w misce i wyrobić z nich ciasto. Gotowe ciasto owinąć folią i schłodzić w lodówce przez godzinę.

Schłodzone ciasto rozwałkować na papierze do pieczenia na grubość 1/2 cm i przełożyć do formy. W kilku miejscach nakłuć ciasto widelcem. Piec w temperaturze 180°C przez 20 minut. Spód odstawić do ostygnięcia.

Śmietanę podgrzać w garnku, następnie zdjąć z palnika i dodać połamaną czekoladę. Mieszać aż czekolada się rozpuści. Na samym końcu dodać masło i energicznie mieszać do połączenia składników.

Schłodzoną śmietanę ubić razem z serkiem mascarpone.

Na przestudzony spód wyłożyć czekoladowe ganache, następnie warstwa z bitej śmietany i mascarpone. Wierzch udekorować truskawkami i posypać cukrem pudrem.


Smacznego :)



1 komentarz: