Wariacji na temat truskawek i czekolady będzie wiele, a oto jedna z nich ;) Ponieważ sezon na truskawki coraz bliżej spodziewajcie się niejednego przepisu ;) Tym razem zainspirował mnie przepis na bloga Najsmaczniejsze.pl.
Kruchy spód
- 160 g mąki tortowej
- 120 g zimnego masła
- 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
- 1 jajko
- 25 g kakao
- 60 g cukru
- szczypta soli
Czekoladowe ganache
- 200 g śmietany 30%
- 200 g czekolady 70%
- 40 g miękkiego masła
Dodatkowo:
- 200 g śmietany 30%
- 250 g serka mascarpone
- 250 g truskawek
- cukier puder do posypania
Wszystkie składniki na kruchy spód umieścić w misce i wyrobić z nich ciasto. Gotowe ciasto owinąć folią i schłodzić w lodówce przez godzinę.
Śmietanę podgrzać w garnku, następnie zdjąć z palnika i dodać połamaną czekoladę. Mieszać aż czekolada się rozpuści. Na samym końcu dodać masło i energicznie mieszać do połączenia składników.
Schłodzoną śmietanę ubić razem z serkiem mascarpone.
Na przestudzony spód wyłożyć czekoladowe ganache, następnie warstwa z bitej śmietany i mascarpone. Wierzch udekorować truskawkami i posypać cukrem pudrem.
Smacznego :)
już parzę kawę ;-)
OdpowiedzUsuńhehe