Słodkie, urocze w swej prostocie, idealne jako składnik deserów lub jeśli lubicie, do podgryzania. Przepis banalnie prosty i zawsze się udają.
Składniki:
- 2 białka jajek
- 140 g cukru (jeśli chcecie by były delikatne, użyjcie drobnego)
- szczypta soli
Białka ubić ze szczyptą soli. Pod koniec ubijania stopniowo, łyżka po łyżce dosypywać cukier i dalej miksować do uzyskania sztywnej, błyszczącej masy.
Blachę wyłożyć papierem (lub matą) do pieczenia.
Przełożyć masę do rękawa cukierniczego i wyciskać małe beziki, zachowując niewielkie odstępy między nimi. Piec, a właściwie suszyć w temp. 100°C przez ok.45 min.
Beziki można przechowywać, w szczelnej puszce do 7 dni.
Smacznego!
Smacznego!
Oryginalny przepis pochodzi z Ciasteczkolandii.
0 komentarze:
Prześlij komentarz