Bezy, beziki

Słodkie, urocze w swej prostocie, idealne jako składnik deserów lub jeśli lubicie, do podgryzania. Przepis banalnie prosty i zawsze się udają.




Składniki:
  • 2 białka jajek 
  • 140 g cukru (jeśli chcecie by były delikatne, użyjcie drobnego)
  • szczypta soli

Białka ubić ze szczyptą soli. Pod koniec ubijania stopniowo, łyżka po łyżce dosypywać cukier i dalej miksować do uzyskania sztywnej, błyszczącej masy.

Blachę wyłożyć papierem (lub matą) do pieczenia.

Przełożyć masę do rękawa cukierniczego i wyciskać małe beziki, zachowując niewielkie odstępy między nimi. Piec, a właściwie suszyć w temp. 100°C przez ok.45 min.


Beziki można przechowywać, w szczelnej puszce do 7 dni.

Smacznego!



Oryginalny przepis pochodzi z Ciasteczkolandii.

0 komentarze:

Prześlij komentarz