Sernik dyniowy

Uwielbiam dynię w każdej postaci. Szybko przekonałam się, że idealnie sprawdza się wypiekach. Moja kolejna propozycja to sernik dyniowy. Muszę przyznać, że dawno nie wyszedł mi tak równy i bez pęknięć ;) Jest bardzo aksamitny, a puree z dyni i konfitura z pomarańczy nadają mu wyjątkowy smak. Sernik, na który skuszą się nawet ci do dyni nieprzekonani ;) W oryginalnym przepisie był jeszcze sos toffee, ale tym razem z niego zrezygnowałam. Gdybyście jednak chcieli podać sernik z sosem toffee, polecam ten z przepisu na sernik dekadencki.




Składniki na spód:
  • 250 g ciasteczek oreo lub nero
  • 40 g roztopionego masła

Składniki na masę serową:
  • 1 i 1/2 szklanki puree z dyni
  • 1 kg zmielonego sera (można połączyć z mascarpone pół na pół)
  • 5 jajek
  • 1 i 1/2 szklanki słodzonego mleka skondensowanego
  • 1/2 szklanki śmietanki 30%
  • 3 łyżki mąki ziemniaczanej
  • 1/3 łyżeczki cynamonu
  • 1 cukier wanilinowy (lub 2 łyżeczki ekstraktu z wanilii)

Polewa:
  • 1 kubek (200 g) kwaśnej gęstej śmietany 18%
  • 3 łyżki cukru
  • 150 g dżemu pomarańczowego

Ciasteczka pokruszyć za pomocą blendera i dodać roztopione masło. Masą ciasteczkową wyłożyć spód tortownicy (23 cm) - wcześniej wyłożony papierem do pieczenia. 

Składniki ocieplić w temp. pokojowej. W dużej misce zmiksować ser z musem z dyni, mąką, cynamonem, wanilią. Następnie stopniowo dodawać jajka za każdym razem miksować do połączenia się składników na małych obrotach miksera. Wlać mleko skondensowane oraz śmietankę kremową i zmiksować na gładką masę.

Na wcześniej przygotowany spód wylać masę serową i wstawić do piekarnika. Piec przez 15 minut w 175 stopniach C, następnie zmniejszyć temperaturę do 120 stopni C i piec przez 1 i 1/2 godziny.

    Wyjąć sernik i rozsmarować na nim śmietanę 18% wymieszaną z 3 łyżkami cukru. Wstawić z powrotem do piekarnika i piec przez 15 minut. Sernik wyjąć z piekarnika i ostudzić. 
    W rondelku zagotować dżem pomarańczowy razem z 3 łyżkami wody, jeszcze gorącą rozsmarować na powierzchni sernika.

    Zdjąć obręcz i wstawić sernik do lodówki bez przykrycia na całą noc.


Smacznego!






Oryginalny przepis Kwestia Smaku.




0 komentarze:

Prześlij komentarz