Piernikowe babeczki z kremem kakaowym

Babeczki dla Św. Mikołaja? ;) Moja propozycja na dziś to, piernikowe babeczki z kremem kakaowym. Bardzo proste i szybkie w przygotowaniu - idealne na ostanią chwilę. Mimo iż, ciasto jest dość gęste, babeczki po upieczeniu są lekkie i puszyste. Przepis zaczerpnięty od Kuchniokracja





Składniki na 12 babeczek:

  • 270 g mąki pszennej
  • 130 g cukru
  • 170 g jogurtu naturalnego 
  • 12 g masła 
  • 2 jajka
  • 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
  • 4-5 łyżek przyprawy korzennej



Składniki na krem:

  • 2-3 płaskie łyżki kakao
  • 30 g cukru
  • 150 g mascarpone
  • 200 g śmietany kremówki

Dodatkowo:

  • posypka



Masło rozpuścić w misce następnie dodać jajka, cukier, proszek do pieczenia, przyprawę korzenną oraz jogurt. Dokładnie wymieszać. Na sam koniec dodać mąkę. 
Papilotki napełnić do 2/3 wysokości i wstawić do piekarnika rozgrzanego do 190 stopni na 20-23 minuty. 
Po wyjęciu z piekarnika babeczki odstawić do ostudzenia. 
Śmietanę ubić 30 gramami cukru. Następnie dodać  mascarpone i kakao. Dokładnie wymieszać. 
Przy pomocy szprycy lub łyżki nałożyć krem na babeczki. Na koniec udekorować posypkami.

Smacznego! 



0 komentarze:

Prześlij komentarz