Babeczki dla Św. Mikołaja? ;) Moja propozycja na dziś to, piernikowe babeczki z kremem kakaowym. Bardzo proste i szybkie w przygotowaniu - idealne na ostanią chwilę. Mimo iż, ciasto jest dość gęste, babeczki po upieczeniu są lekkie i puszyste. Przepis zaczerpnięty od Kuchniokracja.
Składniki na 12 babeczek:
- 270 g mąki pszennej
- 130 g cukru
- 170 g jogurtu naturalnego
- 12 g masła
- 2 jajka
- 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
- 4-5 łyżek przyprawy korzennej
Składniki na krem:
- 2-3 płaskie łyżki kakao
- 30 g cukru
- 150 g mascarpone
- 200 g śmietany kremówki
Dodatkowo:
- posypka
Masło rozpuścić w misce następnie dodać jajka, cukier, proszek do pieczenia, przyprawę korzenną oraz jogurt. Dokładnie wymieszać. Na sam koniec dodać mąkę.
Papilotki napełnić do 2/3 wysokości i wstawić do piekarnika rozgrzanego do 190 stopni na 20-23 minuty.
Po wyjęciu z piekarnika babeczki odstawić do ostudzenia.
Śmietanę ubić 30 gramami cukru. Następnie dodać mascarpone i kakao. Dokładnie wymieszać.
Przy pomocy szprycy lub łyżki nałożyć krem na babeczki. Na koniec udekorować posypkami.
Smacznego!
0 komentarze:
Prześlij komentarz