Mazurek czekoladowy

Był to pierwszy mazurek jaki w życiu zrobiłam, wiąże się z nim wiele wspomnień ;) Oczywiście przepis przeszedł już kilka modyfikacji, a oryginał pochodzi z gazety Viva ;) Jest intensywnie czekoladowy, a konfitura z czerwonej porzeczki idealnie łagodzi słodycz polewy. 





Kruchy spód:
  • 225 g mąki pszennej
  • 2 łyżki mąki ziemniaczanej
  • 125 g zimnego masła, pokrojonego na mniejsze kawałki
  • 1 żółtko
  • 1 łyżka zimnej wody

Nadzienie czekoladowe:
  • 4 łyżki masła
  • 8 łyżki cukru
  • 6 łyżki kakao
  • 10 łyżek śmietany kremówki

Dodatkowo:

  • słoiczek dżemu z czarnej porzeczki
  • migdały w płatkach oraz migdały w skórce



Wszystkie składniki na spód połączyć i wyrobić ciasto. Uformować kulę, owinąć szczelnie folią, schłodzić w lodówce przez 45 minut.

Formę wyłożyć papierem do pieczenia i wyłożyć ciastem, ja starłam na tarce o grubych oczkach. Piec w temperaturze 170ºC przez 25 minut,  do lekkiego zbrązowienia spodu. Odstawić do przestygnięcia

Masło roztopić, dodać cukier, kakao, kremówkę. Wymieszać, krótko zagotować do zgęstnienia. Nadzienie gęstnieje stygnąc. 

Przestudzony spód posmarować dżemem i całość przykryć czekoladowym nadzieniem, wierzch udekorować wedle uznania.


Smacznego!


0 komentarze:

Prześlij komentarz