To była miłość od pierwszego wejrzenia ;) Przepis banalnie prosty i połączenie jogurtu greckiego z białą czekoladą wydało mi się niesamowicie kuszące. Nie myliłam się, mazurek podbił nie tylko moje serce ale i wszystkich domowników. Na pewno na stałe zagości na naszym wielkanocnym stole :)
Kruchy
spód:
- 135 g zimnego masła
- 2 łyżeczki ekstraktu z wanilii
- 95 g cukru pudru
- 165 g mąki pszennej
- 45 g mąki ziemniaczanej
- 1 łyżka zimnej wody
- 120 g jogurtu greckiego
- 160 g białej czekolady
- 100 g obranych migdałów
Masa
jogurtowo – czekoladowa:
- 120 g jogurty naturalnego
- 160 białej czekolady
Dodatkowo:
- 100 g obranych mogdałów
Wszystkie
składniki na spód powinny być schłodzone, umieścić je w misce i
zagnieść ciasto. Odstawić na 30 minut do lodówki.
Formę
o średnicy 23 cm wyłożyć papierem do pieczenia. Schłodzone
ciasto podzielić na dwie części - mniej więcej 2/3 i 1/3. Na dno
formy wyłożyć równomiernie 2/3 ciasta (lub mniej), wylepiając
nim spód. Z pozostałej 1/3 ciasta zrobić wałeczek i ozdobić nim
brzegi ciasta, uformować również kilka wałeczków dzieląc nimi
ciasto w poziome paski. Z pozostałego ciasta powycinać przy pomocy
foremek do ciastek małe kwiatuszki i przykleić je na łączeniach.
Na wałeczkach wykonać wzorek przy pomocy widelca.
Piec
w temperaturze 180ºC przez około 25 minut, lub dłużej do
zarumienienia. Wyjąć, wystudzić.
Dzień
wcześniej jogurt wyłożyć na nieduże sitko wyłożone podwójną
gazą, przykryć i wstawić do lodówki do odcedzenia (jogurt będzie
potrzebował 6 - 8 godzin). Odlać zgromadzoną wodę.
Czekoladę
roztopić nad kąpielą wodną. Lekko przestudzić.
W
misie miksera umieścić odcedzony jogurt, doprowadzony do
temperatury pokojowej. Stopniowo, łyżka po łyżce, dodać
roztopioną białą czekoladę, miksując na małych obrotach do
uzyskania gładkiej masy. Chwilę odczekać, by masa lekko
zgęstniała.
Masę
przełożyć do worka cukierniczego z odciętym rogiem, wyciskać
pomiędzy wałeczki mazurka. W masę powciskać migdały. Mazurek
pozostawić w chłodnym miejscu (nie w lodówce), do stężenia. Wierzch posypać cukrem pudrem.
Smacznego!
Przepis Moje Wypieki
0 komentarze:
Prześlij komentarz