Mazurek jogurtowy z białą czekoladą i mogdałami


To była miłość od pierwszego wejrzenia ;) Przepis banalnie prosty i połączenie jogurtu greckiego z białą czekoladą wydało mi się niesamowicie kuszące. Nie myliłam się, mazurek podbił nie tylko moje serce ale i wszystkich domowników. Na pewno na stałe zagości na naszym wielkanocnym stole :) 



Kruchy spód:

  • 135 g zimnego masła
  • 2 łyżeczki ekstraktu z wanilii
  • 95 g cukru pudru
  • 165 g mąki pszennej
  • 45 g mąki ziemniaczanej
  • 1 łyżka zimnej wody
  • 120 g jogurtu greckiego
  • 160 g białej czekolady
  • 100 g obranych migdałów



Masa jogurtowo – czekoladowa:

  • 120 g jogurty naturalnego
  • 160 białej czekolady


Dodatkowo:

  • 100 g obranych mogdałów


Wszystkie składniki na spód powinny być schłodzone, umieścić je w misce i zagnieść ciasto. Odstawić na 30 minut do lodówki.

Formę o średnicy 23 cm wyłożyć papierem do pieczenia. Schłodzone ciasto podzielić na dwie części - mniej więcej 2/3 i 1/3. Na dno formy wyłożyć równomiernie 2/3 ciasta (lub mniej), wylepiając nim spód. Z pozostałej 1/3 ciasta zrobić wałeczek i ozdobić nim brzegi ciasta, uformować również kilka wałeczków dzieląc nimi ciasto w poziome paski. Z pozostałego ciasta powycinać przy pomocy foremek do ciastek małe kwiatuszki i przykleić je na łączeniach. Na wałeczkach wykonać wzorek przy pomocy widelca.

Piec w temperaturze 180ºC przez około 25 minut, lub dłużej do zarumienienia. Wyjąć, wystudzić.

Dzień wcześniej jogurt wyłożyć na nieduże sitko wyłożone podwójną gazą, przykryć i wstawić do lodówki do odcedzenia (jogurt będzie potrzebował 6 - 8 godzin). Odlać zgromadzoną wodę.

Czekoladę roztopić nad kąpielą wodną. Lekko przestudzić.

W misie miksera umieścić odcedzony jogurt, doprowadzony do temperatury pokojowej. Stopniowo, łyżka po łyżce, dodać roztopioną białą czekoladę, miksując na małych obrotach do uzyskania gładkiej masy. Chwilę odczekać, by masa lekko zgęstniała.

Masę przełożyć do worka cukierniczego z odciętym rogiem, wyciskać pomiędzy wałeczki mazurka. W masę powciskać migdały. Mazurek pozostawić w chłodnym miejscu (nie w lodówce), do stężenia. Wierzch posypać cukrem pudrem.



Smacznego!





Przepis Moje Wypieki

0 komentarze:

Prześlij komentarz