Truskawki, truskawki i jeszcze raz truskawki ;) Dość nieoczekiwane połączenie masy serowej z kruchym spodem. Ponieważ masa serowa to, głównie twaróg bez dodatku kremówki, jej konsystencja jest dość zbita. Z drugiej strony tarta jest dzięki temu lżejsza dla brzuszka ;)
Kruchy spód:
- 130 g mąki
- 50 g cukru
- 80 g masła (zimnego)
- 1/2 jajka
Masa serowa:
- 500 g zmielonego twarogu
- 50 g cukru
- 1 budyń waniliowy (proszek)
- 1 jajko
Mus truskawkowy:
- 200 g truskawek
- 3 łyżki cukru
Dodatkowo:
- świeże truskawki i mięta do dekoracji
Mąkę wsypać do miski, dodać cukier, pokrojone na kawałeczki zimne masło i rozcierać palcami masło z mąką lub miksować mieszadłem miksera aż powstanie drobna kruszonka. Można też siekać składniki na stolnicy. Dodać nie więcej niż połowę rozkłóconego jajka, tylko tyle aby połączyć składniki w gładką kulę. Rozpłaszczyć ją, zawinąć w folię i włożyć do lodówki na godzinę.
Formę na tartę o średnicy ok. 27 cm posmarować masłem. Ciasto rozwałkować podsypując mąką, wyłożyć spód i boki formy, spód podziurkować widelcem i włożyć do lodówki na około 1/2 godziny.
Piekarnik nagrzać do 190 stopni C. Ciasto w formie okryć folią aluminiową (spód i boki). Piec przez 15 minut, następnie zdjąć folię z obciążeniem, ustawić 180 stopni C i piec jeszcze przez ok. 15 minut aż spód się zrumieni. Wyjąć formę z ciastem, piekarnika nie wyłączać.
W czasie gdy chłodzi się ciasto lub piecze się spód można przygotować mus truskawkowy. Do rondelka włożyć pokrojone na plasterki truskawki, dodać cukier i zagotować. Gotować przez ok. 10 minut aż otrzymamy konsystencję dżemu, zmiksować blenderem na gładki mus.
Twaróg wymieszać z cukrem i budyniem, następnie dodać jajko i jeszcze raz wymieszać do połączenia się składników.
Masę serową wyłożyć na spód, po łyżeczce, w kilku miejscach, wyłożyć mus. Ostrym patyczkiem np. szaszłykowym zrobić kilka - kilkanaście ósemek w musie tworząc fantazyjne wzorki. Wstawić do piekarnika i piec przez 20 minut w 180 stopniach C. Udekorować świeżymi truskawkami i miętą.
Smacznego!
Super przepis. Zdjęcia również superowe. Aż mi ślinka pociekła.
OdpowiedzUsuńDziękuję, polecam wypróbować. Tarta jest na prawdę wyjątkowa :)
OdpowiedzUsuń