Tarta serowa z musem truskawkowym

Truskawki, truskawki i jeszcze raz truskawki ;) Dość nieoczekiwane połączenie masy serowej z kruchym spodem. Ponieważ masa serowa to, głównie twaróg bez dodatku kremówki, jej konsystencja jest dość zbita. Z drugiej strony tarta jest dzięki temu lżejsza dla brzuszka ;)





Kruchy spód:
  • 130 g mąki
  • 50 g cukru
  • 80 g masła (zimnego)
  • 1/2 jajka

Masa serowa:
  • 500 g zmielonego twarogu
  • 50 g cukru
  • 1 budyń waniliowy (proszek)
  • 1 jajko

Mus truskawkowy:
  • 200 g truskawek
  • 3 łyżki cukru

Dodatkowo:
  • świeże truskawki i mięta do dekoracji 


Mąkę wsypać do miski, dodać cukier, pokrojone na kawałeczki zimne masło i rozcierać palcami masło z mąką lub miksować mieszadłem miksera aż powstanie drobna kruszonka. Można też siekać składniki na stolnicy. Dodać nie więcej niż połowę rozkłóconego jajka, tylko tyle aby połączyć składniki w gładką kulę. Rozpłaszczyć ją, zawinąć w folię i włożyć do lodówki na godzinę.

Formę na tartę o średnicy ok. 27 cm posmarować masłem. Ciasto rozwałkować podsypując mąką, wyłożyć spód i boki formy, spód podziurkować widelcem i włożyć do lodówki na około 1/2 godziny.

Piekarnik nagrzać do 190 stopni C. Ciasto w formie okryć folią aluminiową (spód i boki). Piec przez 15 minut, następnie zdjąć folię z obciążeniem, ustawić 180 stopni C i piec jeszcze przez ok. 15 minut aż spód się zrumieni. Wyjąć formę z ciastem, piekarnika nie wyłączać.

W czasie gdy chłodzi się ciasto lub piecze się spód można przygotować mus truskawkowy. Do rondelka włożyć pokrojone na plasterki truskawki, dodać cukier i zagotować. Gotować przez ok. 10 minut aż otrzymamy konsystencję dżemu, zmiksować blenderem na gładki mus.

Twaróg wymieszać z cukrem i budyniem, następnie dodać jajko i jeszcze raz wymieszać do połączenia się składników.

Masę serową wyłożyć na spód, po łyżeczce, w kilku miejscach, wyłożyć mus. Ostrym patyczkiem np. szaszłykowym zrobić kilka - kilkanaście ósemek w musie tworząc fantazyjne wzorki. Wstawić do piekarnika i piec przez 20 minut w 180 stopniach C. Udekorować świeżymi truskawkami i miętą.


Smacznego!




Oryginalny przepis Kwestia Smaku.

2 komentarze:

  1. Super przepis. Zdjęcia również superowe. Aż mi ślinka pociekła.

    OdpowiedzUsuń
  2. My Sweet Factory19 czerwca 2015 10:18

    Dziękuję, polecam wypróbować. Tarta jest na prawdę wyjątkowa :)

    OdpowiedzUsuń