Tarta niebo – z borówkami, kremem z białej czekolady i bezami

Jak sama nazwa wskazuje - to wprost niebiańskie połączenie ;) W oryginalnym przepisie są jagody, ja zdecydowałam się na borówki i zrezygnowałam z dodatkowej warstwy bitej śmietany, dzięki czemu tarta idealnie sprawdza się jako deser na upalne dni :) Całość dopełniają chrupkie bezy, które nadają jej bardzo wyjątkowego charakteru.






Kruche ciasto:

  • 130 g masła o temperaturze pokojowej 
  • pół łyżeczki soli 
  • 35 ml mleka o temperaturze pokojowej 
  • 175 g mąki pszennej 
  • pół łyżeczki cukru pudru 
  • 1 żółtko 

Krem z białej czekolady:

  • 250 g serka mascarpone
  • 125 ml (pół szklanki) śmietany kremówki 36%
  • 100 g białej czekolady, roztopionej w kąpieli wodnej, lekko przestudzonej


Dodatkowo:

  • 4 łyżki dżemu jagodowego
  • 2 łyżeczki cukru pudru
  • 400 g borówek
  • kilka dużych pokruszonych bez


Wszystkie składniki na kruche ciasto zmiksować. Ciasto owinąć w folię, lekko spłaszczyć i schłodzić w lodówce przez co najmniej 2 godziny.

Formę na tartę 27 cm posmarować masłem i oprószyć mąką. Schłodzone ciasto rozwałkować na grubość 3 mm i wyłożyć nim formę, ponakłuwać widelcem. Na ciasto wyłożyć papier do pieczenia, następnie na papier wysypać kulki ceramiczne, które obciążą ciasto (może być też fasola, ryż).

Nagrzać piekarnik do 200ºC. Obniżyć temperaturę piekarnika do 180ºC, wstawić ciasto i podpiec przez 15 minut. Następnie formę wyjąć z piekarnika, usunąć papier z obciążeniem, wstawić z powrotem do piekarnika i piec dodatkowe 10 - 15 minut, do zrumienienia spodu.

Wyjąć z piekarnika, wystudzić.

Składniki na krem: serek mascarpone i śmietana kremówka powinny być prosto z lodówki.

Śmietanę kremówkę ubić na sztywno (nie ubijać jednak zbyt długo, by się nie zwarzyła). Dodawać serek mascarpone, łyżka po łyżce, mieszać szpatułką (nie miksować!). Dodać czekoladę, całość wymieszać szpatułką, do połączenia i otrzymania gładkiego kremu.

Gotowy spód tarty posmarować dżemem jagodowym. Na dżem wyłożyć krem. Schłodzić w lodówce przez minimum 4 godziny, do całkowitego schłodzenia kremu z białej czekolady.

Przed podaniem na wierzch tarty wysypać borówki, a na nie pokruszyć bezy.


Smacznego!











Oryginalny przepis pochodzi z Moje Wypieki

0 komentarze:

Prześlij komentarz