Mistrzowskie słodko-kwaśne połączenie ;) Klasyczne Lemon Meringue Pie. Tradycyjny kruchy spód, cytrynowy budyń oraz słodka i krucha beza.
Kruchy spód:
- szklanka mąki pszennej
- pół kostki zimnego masła
- 1/3 szklanki zimnej wody
- szczypta soli
Krem cytrynowy:
- 125 ml soku z cytryny
- 60 ml soku z pomarańczy
- skórka otarta z dwóch cytryn
- pół szklanki wody
- 2 łyżki mąki ziemniaczanej
- 5 łyżek cukru
- pół kostki masła
- 4 żółtka
Beza:
- 4 białka
- 200 g cukru
- 2 łyżki mąki ziemniaczanej
Wszystkie składniki połączyć i wyrobić ciasto. Owinąć folią i schłodzić w lodówce przez godzinę.
Ciasto rozwałkować i wyłożyć równomiernie formę (24 cm). Przykryć folią aluminiową, dno i boki, piec w temperaturze 180ºC przez około 15 minut. Następnie usunąć folię i piec jeszcze przez 13 minut.
Wycisnąć sok z cytryn i pomarańczy, wlać do garnka, połączyć z wodą, skórką z cytryny, mąką ziemniaczaną i cukrem. Następnie zagotować (krem powinien zgęstnieć). Garnek zdjąć z ognia. Następnie dodać pokrojone masło i mieszać aż się roztopi. Dodać żółtka i wymieszać. Krem przykryć folią spożywczą, aby nie zrobił się kożuch.
Białka wlać do miski i ubić mikserem na pianę. Następnie powoli dodawać cukier, cały czas ubijając. Pod koniec dodać mąkę ziemniaczaną. Piana powinna być bardzo sztywna.
Piekarnik nagrzać do 180ºC (góra i dół bez termoobiegu). Na gotowy spód wyłożyć krem cytrynowy, następnie wyłożyć pianę z białek. Wstawić do nagrzanego piekarnika i piec przez 20 minut aż beza będzie z wierzchu chrupiąca i lekko zrumieniona. Podawać na zimno.
Smacznego!
Oryginalny przepis Kasza manna.
0 komentarze:
Prześlij komentarz