Tarta cytrynowa z bezą

Mistrzowskie słodko-kwaśne połączenie ;) Klasyczne Lemon Meringue Pie. Tradycyjny kruchy spód, cytrynowy budyń oraz słodka i krucha beza. 




Kruchy spód:
  • szklanka mąki pszennej
  • pół kostki zimnego masła
  • 1/3 szklanki zimnej wody
  • szczypta soli

Krem cytrynowy: 
  • 125 ml soku z cytryny 
  • 60 ml soku z pomarańczy 
  • skórka otarta z dwóch cytryn 
  • pół szklanki wody 
  • 2 łyżki mąki ziemniaczanej 
  • 5 łyżek cukru 
  • pół kostki masła 
  • 4 żółtka 

Beza:
  • 4 białka 
  • 200 g cukru 
  • 2 łyżki mąki ziemniaczanej 


Wszystkie składniki połączyć i wyrobić ciasto. Owinąć folią i schłodzić w lodówce przez godzinę.

Ciasto rozwałkować i wyłożyć równomiernie formę (24 cm). Przykryć folią aluminiową, dno i boki, piec w temperaturze 180ºC przez około 15 minut. Następnie usunąć folię i piec jeszcze przez 13 minut.

Wycisnąć sok z cytryn i pomarańczy, wlać do garnka, połączyć z wodą, skórką z cytryny, mąką ziemniaczaną i cukrem. Następnie zagotować (krem powinien zgęstnieć). Garnek zdjąć z ognia. Następnie dodać pokrojone masło i mieszać aż się roztopi. Dodać żółtka i wymieszać. Krem przykryć folią spożywczą, aby nie zrobił się kożuch.

Białka wlać do miski i ubić mikserem na pianę. Następnie powoli dodawać cukier, cały czas ubijając. Pod koniec dodać mąkę ziemniaczaną. Piana powinna być bardzo sztywna.

Piekarnik nagrzać do 180ºC (góra i dół bez termoobiegu). Na gotowy spód wyłożyć krem cytrynowy, następnie wyłożyć pianę z białek. Wstawić do nagrzanego piekarnika i piec przez 20 minut aż beza będzie z wierzchu chrupiąca i lekko zrumieniona. Podawać na zimno.



Smacznego!






Oryginalny przepis Kasza manna.


0 komentarze:

Prześlij komentarz